“U razmaku od samo pet godina prodavao sam cigarete na ulicama Abidžana i igrao u najvećem klubu na svijetu. Život je čudo!”

Eric Bailly (25) imao je samo 13 godina kad je odustao od škole da bi se posvetio fudbalu. Bila je to teška odluka, priznao je u nedavnom razgovoru za The Players Tribune, u kojem se prisjetio i iskustava sa ulica Abidžana, glavnog grada svoje države – prije nego što mu je procvjetala profesionalna karijera.

Na nevjerovatan način je «stigao do zvijezda», ali je prije toga prodavao cigarete i mobitela na ulicama Abidžana kako bi novčano pomogao svoju familiju.

Ako živite u maloj drvenoj kućici kao što je to bio slučaj s mojom familijom, dajete veliku važnost obrazovanju, jer je to praktično jedini siguran način za dobar život, što je u našem slučaju značilo topao krevet i hranu na stolu. Zato, kad sam donio odluku da napustim školu, moj otac je na početku bio protiv toga – prisjetio se.

Tri ili četiri godine kasnije uočili su ga u Burkini Faso skauti klubova sa Starog kontinenta, otkad je i počeo njegov meteorski uspon u sportu.

Naravno, ni to nije bilo lako, ali na kraju ga je Espanyol uzeo na tromjesečnu probu.

To je bio najsretniji dan u mom životu. Imao sam put prema profesionalnom fudbalu, i to u Španiji! Te noći nisam mogao zaspati, bilo je nemoguće – priznao je Bailly.

Iako je zbog rata u njegovoj zemlji izgledalo da od svega ipak neće biti ništa, jer su aerodromi bili zatvoreni, Bog je, vjeruje Eric, umiješao prste i pokazalo se da klub iz Barcelone i dalje ima interes za njega.

Bailly se pridružio Espanyolu 2011. godine, a tri godine kasnije imao je i debitanski nastup za prvi tim. Kasnije je proveo 18 mjeseci u Villarreal, a zatim je uslijedio odlazak u Manchester United.

U samo pet godina prošao sam put od prodavanja cigareta na ulicama Abidžana do igranja za najveći klub na svijetu – izjavio je 25-godišnjak, koji trenutno zarađuje oko 80.000 funti sedmično u engleskom klubu.

(fudbaltalent.com)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *