A IPAK JE STIGAO DO REPREZENTACIJE… Hrvatski igrač ostao bez oca, kluba i zdravlja

«Ovo je naše najbolje pojačanje ikada», «Kakvu smo igračinu kupili», samo su neki od komentara navijača belgijskog Anderlechta oduševljenih igrama hrvatskog napadača.

Ivan Santini ljetos je prešao iz francuskog Caena u belgijski Anderlecht, a bolji start u novom klubu ni u snovima nije mogao zamisliti. Povremeni hrvatski reprezentativac u prva dva kola belgijskog prvenstva zabio je hat-trickove, prvo je prošlog vikenda tri komada utrpao Kortrijku, a onda u nedjelju i Oostendeu.

Santini je dečko koji je u karijeri uvijek morao ići najtežim mogućim putem, kojeg život nikada nije mazio.

Prije deset godina bilo je pitanje hoće li biti pravi profesionalac zbog poteškoća i tragedija koje su mu se događale.

No, krenimo redom sa životnom pričom ovog skromnog nogometaša iz Zadra.

Već kao kadet sjajnim je igrama skrenuo pažnju na sebe, što mu je s nepunih 18 godina donijelo prelazak u Red Bull Salzburg. Tada, kao još golobradi mladić, napustio je svoj dom u Zadru i otišao na put koji će biti posut trnjem. Već u prvoj sezoni u Salzburgu stalno je bio povrijeđen, imao je «fantomsku» povredu trbušnog zida. Salzburg ga je zbog toga otpisao, pa je tako Ivan ostao bez kluba. A u to najgore vrijeme za mladog igrača dogodila mu se i tragedija u familiji, ostao je bez oca Romea, koji je iznenada preminuo u snu u 44. godini.

– To ljeto 2008. bilo je najgore u mom životu. No, nisam želio odustati, nisam ni razmišljao o tome, jer u ljubavi odustajanja nema. U kratko sam vrijeme ostao bez oca, bez kluba, bez zdravlja. Ali vratio sam se doma, u Zadar, moj klub u kojem je sve počelo. Ne obeshrabren, jer znao sam da Bog sve to vodi i da će sve okrenuti na dobro – izjavaio je Ivan Santini, koji je iduće tri godine (2009. – 2012.) proveo u NK Zadru.

A nakon toga opet je 2012. krenuo na trnoviti europski put, prvo preko Freiburga, pa belgijskih Kortrijka i Standarda, a onda je kao kruna karijere stigao transfer u francuski Caen, gdje je u prvoj sezoni u Ligue 1 postigao 15 pogodaka. Ivan je za reprezentaciju debitirao s 28 godina. Umjesto Caena mogao je odabrati bogatu ponudu iz Kine, no Ivan nije tip koji će trčati za novcem. Do sada je u karijeri pristojno zaradio, ali daleko od toga da je imao milionska primanja. No, umjesto Kine odabrao je Francusku kako bi bio na oku hrvatskom selektoru. I pogodio je, jer je na koncu pozvan na turneju po SAD 2017. godine. A kada je dobio taj poziv, bio je izbezumljen od sreće.

– Ovo sam sanjao cijeli život, hrvatska reprezentacija za mene je svetinja. Osjećam veliku odgovornost, hrvatski grb na srcu posebno mi znači. Da nakon ovoga prekinem i karijeru, bio bih prezahvalan i prezadovoljan, jer barem sam jednom obukao kockasti dres. Zahvaljujem Bogu što me je vodio do ovdje – izjavio je nakon debija protiv Meksika Santini.

Inače, Santinijev preminuli otac Romeo bio je poznati zadarski kantautor, 2008. godine je napisao pjesmu za nesretno stradalog Hrvoja Ćustića.

Izvor: Večernji list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *