APSURDNO: Zašto se “Šampion Junior Cup” održava u Sarajevu, a BEZ SARAJEVSKIH KLUBOVA?

U Sarajevu se od 22. do 24.03.2019. godine održava Međunarodni nogometni turnir “ŠAMPION JUNIOR CUP”, na kojem je u uzrasnim kategorijama od U13 do U19 uzelo učešće nekoliko desetina klubova.

Međutim, primjetno je da niti jedan klub ne dolazi iz Sarajeva, grada u kojem se održava ovaj sportski događaj!?

S obzirom da je u najavi turnira bilo navedeno kako će se takmičiti i ekipe iz glavnog bosanskohercegovačkog grada, uključujući i one najpoznatije klubove i akademije i škole fudbala (Željezničar, Sarajevo, Olimpik, Academica itd.) poznavaoce prilika u omladinskom nogometu ovo sve je iznenadilo.Zvanično, niko se nije oglasio o otakazima sarajevskih ekipa, ali se nezvanično doznaje šta bi mogao biti razlog.

U pitanju ne navodno nesuglasje između glavnog organizatora turnira, gospodina Almira Prgude, i lokalnog fudbalskog saveza.

Za razliku od ranijih prilika Fudbalski savez Kantona Sarajevo (FSKS) za vikend kada se održava “Šampion Junior Cup” je odredio redovno kolo svojih omladinskih liga, pa se pojavio problem i sa treminima održavanja utakmica i zakupa terena za igru.

Sarajevske ekipe, čak i da su željele učestvovati, nisu to mogle jer su se termini preklapali sa prvenstvenim utakmicama, a organizator i nije imao pretjerani interes forsirati njihovo učešće, jer najveći dio zarade na turiniru zapravo dolazi od gostujućih ekipa, koje su ovoga puta uglavnom iz Hrvatske, te nekoliko momčadi iz Srbije i drugih dijelova BiH, te grčki PAOK.

Navodno, jedan od korijena problema bi mogao biti i rivalitet između “Šampion Junior Cupa” i drugog, također internacionalnog turnira koji se u relativno kratkom vremenu održava u Sarajevu (Valter Cup), a kojeg u mnogo većoj mjeri podržavaju lokalne političke vlasti.

U svakom slučaju, šteta je za ovakav ishod ponajprije za mlade igrače iz Sarajeva, koji nisu u prilici odmjeriti snage s vršnjacima iz drugih zemalja, a ne mogu učestvovati ni na “Valter Cupu”, gdje su iznosi kotizacija za taj turnir (pre)visoki za bosanskohercegovački standard, posebno kad su u pitanju manji klubovi i škole.(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *