BOSNA NE TREBA DA BRINE! Stigao je pravi nasljednik Edina Džeke, a ime mu je…

Dvadesetogodišnji Ermedin Demirović igrač je od kojeg Bosna i Hercegovina u budućnosti mnogo očekuje i mogao bi biti pravi nasljednik «bh. dijamanta» Edina Džeke!

Već je dobio i poziv selektora Roberta Prosinečkog za «A» seniorsku nacionalnu selekciju, a neke je čak pomalo i razočaralo što ovaj napadač u nedavnoj utakmici protiv Španije nije upisao i minute u najdražem dresu, no samog Demirovića to ne bi trebalo da brine, jer njegovo vrijeme tek dolazi

Već i sam poziv u državnu reprezentaciju znači mu mnogo, što je priznao u nedavnom razgovoru za stranicu N/FS BiH, gdje je otkrio da je njegov «san postao stvarnost»:

Neizmjerno sam sretan što sam ovdje, zajedno s igračima koji su mi idoli i kojima se divim. To mi je bio san. Otkad treniram i uopće otkada sam počeo da razmišljam o fudbalu, san mi je bio da zaigram za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, da izađem pred naše navijače i doživim tu euforiju koja vlada na utakmicama. Ponosan sam na to i što ću imati priliku da igram sa svojim idolom Edinom Džekom – izjavio je nedavno Demirović.

Napadač francuskog «Sochauxa» (gdje je na posudbi iz španskog «Alavesa») odlično je igrao u mladoj selekciji BiH u nedavno završenim kvalifikacijama (četiri gola u osam utakmica) i sasvim se zasluženo našao na spisku Prosinečkog. Za omladinske selekcije BiH ukupno je nastupio u 28 susreta te postigao 12 pogodaka.

Inače, Demirovićeva «fudbalska priča» je vrlo zanimljiva. Familija mu je porijeklom iz Sanskog Mosta, a rođen je u Hamburgu 25.03.1998. godine, te je svoje prve nogometne korake napravio u mlađim kategorijama slavnog HSV-a. Potiče iz sportske porodice i od ranog djetinjstva je postojala samo jedna igračka, fudbalska lopta te nije bilo dileme koji će sport odabrati.

Otac mi je poklonio prvu loptu i to je odredilo moju budućnost. U samom početku sam igrao na poziciji stopera, a kako sam odrastao, treneri su me prebacivali naprijed. Jedino nikad nisam stao s rukavicama na gol. Kao mlađi pionir, zaigrao sam na poziciji napadača u HSV-u. U toj sezoni sam postigao 23 gola, godinu poslije sam ponovno postigao više od 20 golova – prisjetio se Demirović u jednom intervjuu za «Sport».Već kao 16-godišnjak promijenio je sredinu i potpisao ugovor s ekipom Leipziga, te se preselio 400 kilometara od familije.

– U Hamburgu su mi treneri stalno govorili da nisam perspektivan i da nikad neću zaigrati za prvi tim. Nakon što sam postigao 20 golova u pionirskoj ekipi, ponudili su mi dvogodišnji ugovor, ali je u meni proradio prkos i odlučio sam da ih odbijem i prihvatim ponudu Leipziga. Krenulo me je kako treba na utakmicama, redovno smo postizao golove – istakao je u istom razgovoru Demirović te dodao:

– Nakon što smo pobijedili sa 5:0 u Srbiji, gdje sam postigao dva gola, nazvali su me i rekli da sportski direktor španskog «Alavesa» želi da razgovara sa mnom. Tad sam imao nekoliko ponuda njemačkih klubova i mislio sam da me neko zeza pa nisam želio ni razgovarati.


Nakon još nekoliko poziva, dao sam im očev broj, stalno su ga zvali pa i mog menadžera u Hamburgu. Onda su mi poslali avionsku kartu, a na aerodromu me je dočekao sportski direktor.

Obišli smo stadion i cijeli grad. Kad sam vidio sve to, pristao sam na potpisivanje ugovora. Zbog papirologije nisam mogao nastupati za Alaves do 1. januara ove godine. Sada sam na posudbi u francuskom drugoligašu Sochauxu – naveo je ovaj mladić, za čiji uspjeh sasvim sigurno dosta zasluga, uz familiju ima i njegov menadžer gospodin Čengić, koji o ovom sjajnom igraču brine kao o svom sinu.

Inače, Demirović je imao pozive i za njemačke mlađe selekcije, ali se odlučio za BiH..

Ni najmanje nisam razmišljao o njihovoj ponudi, rekao sam im da sam Bosanac i da ću igrati samo za Bosnu i Hercegovinu! – odlučan je bio.
(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *