ČUVENI Raymond Verheijen u Sarajevu održao trodnevni seminar pod nazivom «Football Periodisation»

Po prvi put u Bosni i Hercegovini boravio je Raymond Verheijen (48), čuveni holandski stručnjak koji je svojim inovativnim pristupom unio revoluciju u metode fudbalskog treninga.

Verheijen je u Sarajevu od 25. do 27.03. ove godine za grupu od nekoliko desetina trenera iz regije i šire održaao trodnevni seminar pod nazivom «Football Periodisation».

To je bila prilika da «iz prve ruke» okupljeni dobiju informacije o metodi rada ovog holandskog eksperta, čije su metode i filozofija podučavanja oslonjeni i zasnivaju se na idejama fudbalske periodizacije, a već su u velikoj mjeri prihvaćeni od strane velikog broja klubova i trenera u BiH i regiji.

Foto: Najmlađi učesnik seminara bio je Hamza Gorušanović

Edukaciona platforma «Sarajevo Football» organizovala je seminar u «Swissotelu» u Sarajevu.

Sarajevo Football je edukaciona platforma posvećena dovođenju vrhunskih eksperata prelijepe igre kakav je nogomet na područje Balkana i okupljanje mreže obrazovanih trenera iz BiH i regije, koji imaju ambiciju cjeloživotnog učenja i osobnog razvoja i usavršavanja u smislu fudbalske teorije i prakse – objašnjava Kurtić dr. Emir, jedan od entuzijasta koji stoje iza ove platforme.

Inače, ovaj događaj dio je onoga što gospodin Verheijen radi kroz WFA (World Football Academy), odnosno provodi proces edukacije trenera širom svijeta. Njegove edukacije spadaju u red najcjenjenijih i najskupljih edukacija ove vrste.

Da je riječ o zaista elitnom događaju potvrđuju još neki podaci iz Verheijnove biografije. Tako je bio član stručnog štaba reprezentacija na čak četiri svjetska prvenstva i četiri EURA. Na SP 2014. u Njemačkoj s Argentinom je stigao do finala, a 2002. godine s Južnom Korejom do polufinala. Osam godina kasnije s istom reprezentacijom prošao je grupnu fazu svjetskog prvenstva. Na kontinentalnim prvenstvima dvaput je s Holandijom stizao među četiri najbolje selekcije (polufinala EURA 2000. i 2004.) i jednom je isti uspjeh ponovio s Rusijom, 2008. godine!Radio je i s brojnim vrhunskim klubovima kakvi Barcelona, Chelsea, Feyenoord, Manchester City, Zenit… Zanimljiv je podatak da ga je Bayern Minhen angažovao kao savjetnika za fitness trening jedne od najvećih zvijezda Bavaraca Arjena Robbena.

Verheijen je još 1998. postao instruktor na edukaciji za sticanje pro licence pri holandskom Savezu, a među njegovim učenicima su i Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Ronald Koeman, te Johan Neeskens.

Ekipe koje je on pripremao stizale su do završnica najvećih fudbalskih takmičenja, kakva su Svjetsko prvenstvo i EURO, što mu je osiguralo status jednog od najcjenjenijih profesionalaca u trenerskom svijetu!
(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *