Daje super rezultate: VJEŽBA koja zamjenjuje 1.000 TRBUŠNJAKA

Daska (eng. Plank) je jedna od najpopularnijih vježbi širom svijeta, jer istovremeno djeluje na sve mišićne grupe u tijelu. Najbolje od svega dovoljno ju je izvoditi 5 minuta dnevno da biste vidjeli veliku razliku u obliku svoje figure

Plank ili daska je statična vježba koja podrazumijeva ‘lebdenje’ s većinom tijela nad čvrstom površinom poput poda. Iako se prilikom njenog izvođenja koristi minimalno kretanje, nije je lako napraviti.

Treneri savjetuju da započnete s izvođenjem ove vježbe u trajanju od 10 sekundi, te da polako povećavate vrijeme trajanja sve do pet minuta.

Ova vježba blagonaklono djeluje na muskulaturu cijelog tijela. Izvodite li je svaki dan u trajanju do pet minuta, kroz mjesec dana trebali biste primijetiti promjene na čvrstoći mišića leđa, ruku, zadnjice, nogu i trbuha.

Kako izvesti vježbu?

1. Stavite prostirku na pod, pa legnite na stomak. Savijte laktove pod uglom od 90 stepeni u visini ramena, pa podignite tijelo oslanjajući se samo podlakticama, te nožnim prstima o tvrdu površinu.

2.  Leđa bi vam trebala biti šta ravnija te svojim oblikom podsjećati na dasku, po kojoj je vježba dobila ime. To se posebno odnosi na donji dio leđa koji bi trebao biti ispružen kao da se njime oslanjate o zid.

3. Napnite stomačne mišiće i lagano uvucite trbuh. Nemojte ga opuštati tokom izvođenja vježbe, ali to ne znači da biste trebali prestati disati. Naprotiv, udišite duboko prilikom izvođenja vježbe.

4. Noge bi vam trebale biti ravne, napete i skupljene, što još više pojačava pritisak prema srednjem dijelu tijela. Stopala bi vam trebala također biti skupljena.

5. Zadnjica bi vam trebala biti napeta, i neka bude takva tokom izvođenja vježbe. Suzdržite se i od spuštanja bokova prema podu tokom izvođenja vježbe.

U zavisnosti od fizičke spremi pojedinca, ovu pozu ljudi mogu zadržati u trajanju od 10 sekundi do 5 minuta. Neka vas ne obeshrabri početna slabost, što vježbu češće radite to bi se trebal produživati i mogućnost zadržavanja poze daske.

Ipak, ne bi bilo loše da je izvodite pod stručnim nadzorom.

(fudbaltalent.com/Zadovoljna)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *