“Dok je bio mali, Zlatanu bi jedna žena, Šveđanka, dala sendvič ili nešto slatko. A KAD JE ON POSTAO POZNAT….”

Kad sam bio kod njih u Švedskoj, Zlatan je nabijao loptu u zgradu, među zgradama se igrao, vidio sam da u tome gušta, prisjetio se Gojko Gravić (72), brat mame proslavljenog švedskog igrača balkanskih korijena Zlatana Ibrahimovića (38).

Gojko živi u Prkosu u zaleđu Zadra (Hrvatska), a tamo se rodila i Zlatanova majka Jurka. Ona je sa 17 godina otišla raditi vani, najprije u Njemačku.

– U Njemačkoj se udala za jednog Anića iz Kruševa, imaju dvije kćerke. Skupa su se preselili u Malmö, ali tamo su se rastali – navodi Gojko.

Jurka je na dalekom sjeveru 1977. godine upoznala bosanskoga gastarbajtera, folk pjevača Šefika Ibrahimovića, koji je došao iz Bijeljine, kao i ona, trbuhom za kruhom, nakon što se rastao od svoje prve žene Slobodanke. U braku su dobili kćerku Selmu, a zatim, 3.10.1981. godine, i sina Zlatana. No ni brak između Zlatanovih roditelja nije dugo trajao…

Kad je Zlatan imao šest godina, došao je s majkom i ocem u zadarski kraj, a u isto vrijeme posjetili su i očevu rodnu Bijeljinu u Bosni i Hercegovini.Bio je baš pravi, strašno jak. Imao je šest godina, a izgledao kao da mu je najmanje deset. I svašta je htio raditi, pomagati, s traktorom i u polju, znatiželjan i brz – prisjeća se Gojko.

– Nije im bilo lako tamo, Jurka je sama radila, kao čistačica… Nije se puno dolazilo. Pričali su mi naši ljudi iz Škabrnje koji su tamo živjeli da bi mu jedna gospođa, Šveđanka, davala sendvič ili nešto slatko kad mu je mater radila… I da joj je poslije, kad je postao poznat, došao u posjetu i donio ček, niko ne zna koliko novca, navodno jako puno. Nije ju zaboravio, mislim da je odrastao u dobrog čovjeka.(FudbalTalent.com/24sata)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *