DOKAZANO ISTRAŽIVANJEM U ŠVICARSKOJ: Naša regija “proizvodi” najviše igrača, više i od Reala, Barce, Manchestera…

CIES Football Observatory predstavio je listu euro klubova rangiranih po proizvodnji najviše igrača koji trenutno nastupaju u prvih 30 liga Starog kontinenta. Čak 3 kluba iz naše regije su među prvih 5!

Tako FK Partizan sa 69 igrača poniklih u vlastitoj školi/akademiji zauzima visoko treće mjesto, GNK Dinamo je 4. sa 66 igrača, a Crvena Zvezda peta sa 61!

Po definiciji UEFA, igrači ponikli u fudbalskoj školi smatraju se oni koji provedu minimalno tri sezone u jednoj sredini između 15. i 21. godine. Holandski Ajax proizveo je 77 igrača koji trenutno aktivno igraju u preko 30 prvih liga širom Evrope, dok je Dinamo Kijev drugi sa 69 igrača, koliko i beogradski crno-beli, ali s više igrača proizvedenih od 2017….Zanimljivo je da su škole iz naše regije podarile više fudbalera od npr. legendarnih akademija Real Madrida, Barcelone, Benfice, Manchester Uniteda, Sportinga…

Podsjetimo, CIES Football Observatory je istraživačka grupa u CIES-u (Međunarodnom centru za Sportske Studije). CIES je nezavisan studijski centar smješten u Neuchatelu (Švicarska). Osnovan je 1995. godine kao zajednički projekt FIFA i Univerziteta Neuchatel.(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *