Elmir Behlulović: “BAMBINOSI” su moje treće dijete!

Strast i ljubav za fudbalom gaji skoro svaki muškarac, a oni koji su ga nekad igrali ili igraju, često tvrde da je za njih fudbal život. Pokretač i predsjednik jedne od poznatijih škola nogometa u regiji, Elmir Behlulović pripada ovoj drugoj grupi. Kako često voli reći, “Bambinosi” su treće njegovo dijete, i uz podršku supruge i starije dvoje djece, “Bambinosi” su najrazmaženiji član.

Prije svega, zašto italijanski naziv vašoj školi fudbala?

– Za Italiju smo, moji prijatelji i ja, posebno vezani iz vremena kada smo na turneji, dok smo igrali za FK Sarajevo, bili odlično primljeni od naših domaćina, a posebno od nogometnog velikana, kluba Parme koja je bila i inspiracija za pokretanje škole. Boje koje nose naši dječaci su upravo boje Parme, koja je tada bila u vrhu italijanskog nogometa. Riječ bambino na italijanskom znači dijete, a muškarci često nikad ne odrastu, pa sam takav i sam. Radujem se svakoj utakmici istim intenzitetom kao kad sam išao u osnovnu školu. Ne pretjerujem, ali zaista je fudbal obilježio cijeli moj život. Otac je bio fudbaler, a ja od kada imam prva pamćenja iz djetinjstva, lopta je “nerazdvojivi dio moje odjeće”.

Ove godine obilježavate pet godina postojanja, jeste li zadovoljni postignutim?

– Apsolutno, pa čak smo premašili ono što smo zacrtali. Kao i svaki novi projekat teško je predvidjeti sve prepreke koje se pojave na putu, ali sa uspjehom radimo već pet godina. Ambicije i snove koje smo imali za vlastite karijere, moj partner i direktor škole Muamer Dalipagić, također bivši fudbaler FK Sarajeva, i ja, unijeli smo u “Bambinose”. Poteškoće su uvijek tu, ali s našim timom trenera i roditeljima djece uglavnom iznađemo pozitivna rješenja.

Većina novinara i gledalaca je primjetila da svaku vašu važniju utakmicu uglavnom vode po dva trenera. Svi su uvijek jednoobrazno obučeni sa amblemima Bambinosa i ne dozvoljavate dolazak u civilnoj odjeći?

– Trudimo se da izgledamo profesionalno, i drago mi je čuti kad neko to primijeti. U stručnom timu imamo 10 trenera na čelu sa glavnim koordinatorom Amirom Misimovićem Šiftom koji je nekada vodio poznatu Školu fudbala “Bubamara” našeg legendarnog Predraga Pašića. Kompletna administracija i komunikacija sa nogometnim savezima je u rukama stručnog Sabahudina Zubetljaka. Svi u “Bambinosima” imamo podijeljene zadatke i ciljeve i ustvari smo dobri prijatelji. Ne polažemo računa nekoj hijerarhiji nego se dogovaramo i imamo zajednički pristup svakom izazovu. Dalipagić i ja smo uvijek zahvalni našim trenerima bez kojih “Bambinosi” ne bi bili to što jesu, Nermin Gogalić, Rusmir Kadrić, Haris Haskić, Elvir Vilić, Edin Hajdarević, Semir Zilić, Amir Čolaković, Kerim Hadžić i Faruk Gogalić.

Mislite li da šira društvena zajednica, posebno organi vlasti, imaju razumijevanja za vaš rad i rad ostalih škola?

– Čim kažete društvena zajednica onda ne možemo ni nogomet izdvojiti iz opštih dešavanja u toj zajednici. Svako iz svog ugla može reći da je potrebno više ulagati u branšu kojom se bavi, pa tako mogu i ja reći za nogomet. S druge strane moramo imati i razumijevanja za državu koja je skrojena kompleksno i mnoge primarne stvari i problemi društva nisu riješeni. To ne znači da se ne može uvijek više i bolje. Sve je do nas, ali do nas sviju. Naša parola je “Svi smo mi Bambinosi”, a u ovom kontekstu možemo reći “Svi smo mi država”.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu, kako se naziva fudbal, to zaista i jeste. I pored svih nedaća koje nas tište, vjerujem da ulaganje u nogomet može donijeti višestruke koristi cijelom društvu. Pogledajte samo rezultate uspjeha hrvatske reprezentacije koja je donijela promociju cijeloj državi kroz nogomet, a i ogroman novac je inkasiran u platni promet Hrvatske. To možemo i mi, jer ionako su trener i mnogi igrači iz Bosne i Hercegovine. Dakle, talenti rastu tu samo ih treba podići do zvijezda. Imamo ih i u našoj školi.

Imate li svoj teren gdje trenirate stotine mališana?

– Nemamo svoj teren jer je to za nas krupan zalogaj, ali bi ga itekako znali iskoristiti. Imamo i planove i projekte, ali nemamo tu moć da ga napravimo. Svakako moram istaći da imamo odličnu saradnju sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja i sa Centrom za sport i rekreaciju Opštine centar. Dio djece do određene dobi trenira u zatvorenom u sali fakulteta, dok malo stariji Bambinosi treniraju na pomoćnim terenima stadiona Koševo.

Koji su vaši najvažniji uspjesi?

– Do sada smo učestvovali na desetinama turnira u Bosni i Hercegovini i van njenih granica. Naša kancelarija je već mala da primi sve pehare i nagrade, ali ne smijem i ne želim izdvojiti nijednu generaciju, jer svi smo jednaki u klubu. Naš najvažniji uspjeh je pjesma i zadovoljstvo dječaka u autobusima nakon ostvarenih pobjeda na domaćim i međunarodnim turnirima. Iako umorni i pospani nakon osvojenih medalja, oni ipak pjevaju i raduju se povratku kući.

Do kada traje upis u Bambinose i kako da se prijave zainteresovani roditelji?

– Upis traje konstantno, ali najveći pritisak imamo u osmom i devetom mjesecu kad počne škola. Interes je veliki, pa je nekad teško naći mjesto za svu djecu. Svi se mogu prijaviti na našu Facebook stranicu Škola fudbala Bambinosi ili putem Instagram profila sfbambinosi. Također nas mogu kontaktirati putem maila: [email protected].

Izvor: Sportske.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *