ERICK FRENCH: Opet sam se uvjerio da su Bosanci i Hercegovci izuzetno talentovana fudbalska nacija

US Soccer Education iz Denvera, od 04. do 10. jula 2019. na stadionu «Hakija Mršo» – FK Unis u Vogošći organizovao je veoma kvalitetan SARAJEVO BALKAN SOCCER CAMP.

Tekst i foto: BHDINFODESK – BIRMINGHAM

Ova sportska manifestacija privukla je preko 80 talentovanih mladih fudbalera iz dijaspore i domovine. Nakon povratka u Ameriku direktora organizacije Ericka Frencha pitali smo o njegovim utiscima o kampu.

– Ovo nam je bio treći kamp ove vrste u Bosni i Hercegovini i naš menadžment tim je jako zadovoljan kako odzivom fudbalera, tako i kvalitetom trenera koji su radili na kampu. Ponovo sam se uvjerio da su Bosanci i Hercegovci izuzetno talentovana fudbalska nacija. Naime, naši treneri na kampu su nakon samo dva treninga sastavili odlične ekipe koje su bile čak i bolje od svojih vršnjaka iz timova FK Unis, FK Sarajevo, FK Željezničar i FK Olimpik. Pored toga, učesnici na kampu su prošli kroz proces opće sportske i vrhunske nogometne edukacije, oni su skenirani formalnim parametrima kroz sedam dana treninga i utakmica, a sve po metodama koje se primjenjuju u radu svih modernih fudbalskih klubova. Također, na zelenom polju u veoma jakim utakmicama pokazali su šta i koliko mogu, uz to, svi oni su imali šta da nauče od vrhunskih trenera.

Foto: Zijad Švrakić, Erick French, Džemal Smječanin

Kada smo kod struke, možete li nam reći ko je u Vogošći svoje bogato fudbalsko iskustvo prenosio na mlade talente?

– Pa dovoljno je kazati da su sa «čuvarima mreže» radili legendarni golman Slobodan Čobo Janjuš i izvanredni Adnan Kantić, sa mladim fudbalerima su bili zaista moram reći, majstori svog zanata, Zijad Švrakić, Bulend Biščević, Džemal Smječanin i Salko Zukić. Meni je bila velika čast na igralištu raditi sa njima, jer osim djece i mi smo jedni od drugih mogli nešto novo vidjeti i naučiti. Svi skupa smo se uvjerili da je na kampu bilo zaista kvalitetnih mladih igrača i stručni štab će neke od njih predložiti nadležnim iz NS/FS BiH na daljnje detaljno skeniranje.

Boravak u Bosni i Hercegovini iskoristili ste i za susrete i razmjenu iskustava sa trenerima iz NS/FS BiH?

– Kamp u Vogošći posjetio je Darko Ljubojević, koordinator omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine, te voditelj UEFA projekta razvoja elitnih omladinskih igrača, pozvao nas je da posjetimo Trening centar NS/FS BiH u Zenici gdje je bio u toku UEFA kamp za igrače rođene 2005 godine. Pored gospodina Ljubojevića u Zenici smo razgovarali i sa selektorom U15 reprezentacije BiH Zoranom Erbezom i njegovim saradnikom Vernesom Salkičevićem. To je bio jedan izuzetno plodonosan sastanak, gdje su nas iskusni stručnjaci upoznali sa načinom rada na UEFA kampovima i siguran sam da će dosta toga biti implementirano u naše naredne projekte. Budućom primjenom ovih metoda naši kampovi će biti zaista na vrhunskom nivou i teško da će onda bilo koji talenat moći promaći struci.

Foto: Detalj sa sastanka u Zenici

Iz prakse znamo da svaki kamp donese podosta novina, neki potvrde svoje sposobnosti a neki svojim kvalitetima pokažu da se na njih itekako u budućnosti može računati?

– Pa vidite ovakvi zahtjevni projekti teško se realizuju bez iskusnih stručnih ljudi. Iskoristio bih priliku da se zahvalim mom užem menadžment timu gospodi Muratu Alibašiću i Namiku Alimajstoroviću koji su vrijedno radili da dođe do kampa i velikog odziva fudbalera, te naravno i našem članu Nedimu Rundi koji u Sarajevu dosta toga dobroga odradio. Uz to bih se, zahvalio stručnom štabu koji se svojski trudio na kampu, i zasigurno ovo neće biti naša posljednja saradnja sa njima. Potom veliko HVALA gromadi od čovjeka Adnanu Kantiću direktoru FK UNIS i njegovim kolegama iz kluba koji su imali rješenje za sve situacije tokom kampa, pokazali su da su zaista uigrani tim. Mislim da je US Soccer Education u Adnanu Kantiću i njegovim kolegama dobio iskrene prijatelje i saradnike, koje ću u budućnosti sa zadovoljstvom predložiti svim zainteresiranim za saradnju.

Foto: Adnan Kantić, Slobodan Čobo Janjuš , Darko Ljubojevic, Erick French

Naravno ne smijemo zaboraviti, učesnike kampa i njihove roditelje, te naše prijatelje iz Bosanske Krajine, predvođene trenerom Ahmetom Kečalovićem koji su na kamp došli organizovano i sa velikim brojem talentovanih fudbalera. Potom zahvalu dugujemo svim trenerima i rukovodiocima FK Unis, FK Sarajevo, FK Željezničar i FK Olimpik te sudijama koji su kvalitetno «dijelili pravdu». Svi oni su dali doprinos da ovaj kamp bude izvor sticanja fudbalskih vještina. Sve u svemu ovo je bilo još jedno veliko iskustvo za nas iz Amerike i nakon Vogošće obogaćeni novim iskustvom nastavit ćemo dalje našim utabanim stazama, naravno, sve u cilju što boljeg razvoja i pronalaska talentovanih igrača bosanskohercegovačkih korijena na našem kontinentu.

Inače, kamp u Vogošći je privukao pažnju sportske javnosti, i interesantne mečeve bh. fudbalera iz dijaspore i domovine posmatrala su velika fudbalska imena, između ostalih: Husref Musemić, Agim Nikolić, Džemo Berberović, Almir Turković, Aldin Janjoš, Ervin i Dženo Uščuplić, Haris Alihodžić, Omer Joldić, Admir Adžem i Fuad Kumro.

(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *