GOSPODSKI POTEZ DORTMUNDA: Mladog igrača (21) koji je zbog povrede okončao karijeru školovali i našli posao u klubu!

On je bio jedan najvećih talenata akademije Borussije iz Dortmunda. Predviđali su mu veliku karijeru, ali onda je teška povreda odvela stvari u drugom smjeru…

Talentovani defanzivac Dario Scuderi (rođen 1998. godine) pridružio se BVB-u u sedmom mjesecu 2009. godine, kada mu je bilo svega 11. Brzo je napredovao i te 2016. imao je mjesto u U19 selekciji te je «kucao na vrata» prvog tima.

Na njega je već bacio oko šef struke «Milionera» Thomas Tuchel, a trener Borussijinih juniora Hannes Wolf posebno je Daria cijenio zbog njegove prilagodljivosti u igri uz desnu bočnu liniju terena.

A ona, 14. septembra 2016. godine, u utakmici koju je Dortmund igrao u okviru UEFA Youth League protiv Legije iz Varšave, Scuderi je doživio strahovitu povredu koljena.

Scuderijev hirurg, profesor doktor Michael Strobel opisao je tu povredu kao «najgoru koju je moguće zamisliti»:

– Praktično sve se potrgalo: ligamenti, svi mišići i tetive – objasnio je.

Uslijedio je mukotrpan oporavak i čak 9 operacija. Ljudi u Borussiji su se također nadali oporavku, ali su imali i Plan B. Platili su svom mladom igraču studij Sportskom menadžmenta.

Scuderi se, mimo mnogih prognoza, uspio vratiti na teren i ponovo zaigrati fudbal. Prvi nastup imao je u prijateljskoj utakmici protiv Lüner SV, ali je ipak odlučio da na kraju odustane od sna da bude profesionalni igrač. Imao je ponuda, ali je nakon dužeg razmišljanja donio odluku, koja je objavljena početkom mjeseca na zvaničnoj stranici kluba iz Dortmunda.

Presudna je bila bojazan da bi se povreda mogla vratiti i utjecati na normalan život ovog mladog čovjeka.

Međutim, «Milioneri» su pokazali gospodski gest – najavili su da za Scuderija imaju novi angažman u klubu, upravo u onom segmentu za koji se školovao – sportskom menadžmentu.

Uvijek ćeš biti dio Dortmundove familije – naveli su u objavi na zvaničnoj klupskoj stranici.

(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *