«Luka Modrić je NAJVAŽNIJU STVAR NAUČIO u Bosni i Hercegovini, dok je igrao za `Zrinjski`, jer je tad morao…»Luka Modrić (33) ovih dana nastavlja primati individualna priznanja, nakon što je s hrvatskom reprezentacijom osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a nešto ranije podigao i novi trofej pobjednika Lige šampiona sa svojim klubom, Realom iz Madrida.

No, prije 15 godina, Luka je `gurao loptu` na bosanskohercegovačkim travnjacima igrajući za «Zrinjski» iz Mostara. O tom periodu, njegov tadašnji trener dao je zanimljiv intervju koji je objavio Dnevnik.

Te, sada već davne 2003. godine u Mostar je stigao Luka Modrić. Došao je na «čeličenje» u Premijer ligu BiH da odradi svoju prvu seniorsku sezonu. Plemići te godine nisu imali neki visok imperativ, te se mostarski klub činio kao idealna destinacija za mladog Zadranina da juniore «Dinama» zamijeni seniorima «Zrinjskog». Trener je bio Franjo Džidić, provjereni stručnjak koji je ime izgradio vodeći «Velež» i koji je znao kako postupati s mladim igračima.

Luka Modrić i dva brata Džidića su te godine bili posuđeni Zrinjskom. Luka je još bio junior, igrao je za juniorsku reprezentaciju Hrvatske i s njima je bio u Japanu kad smo mi na Kupresu počinjali pripreme. U Mostar je stigao pred kraj priprema, vidio sam kako je premoren i da se ne može odmah uključiti našem ritmu. Dobio je vremena da se odmori i nakon toga sam ga počeo polako uvoditi u momčad. Vodio sam brigu da ga ne opteretim, da ga ne slomim i u prvim utakmicama sam njemu na volju dao da igra koliko može. Kada se umori neka digne ruku da ga izvedem. Želio sam ga sačuvati jer je odmah pokazivao da je izuzetan nogometni talent, ali i izuzetan čovjek, prisjetio se Franjo Džidić , te nastavio:

– Godina dana u Zrinjskom mu je sigurno bila velika škola. Prije svega, naša liga je agresivnija, oštrija i bezobraznija. Luka je ovdje naučio da brzo igra i da se brzo oslobađa lopte, a njegove misli su bile fenomenalne. Ono što on zamisli, to je sigurno bilo i najbolje rješenje, u sekundi bi shvatio šta treba učiniti i napravio bi najbolji potez. Kao kreativni vezni igrač imao je u sebi i ono za oduzimanje lopte. Bio je `šmeker` i teško da je Luku iko mogao preći. Vraćao se za loptom, oduzimao ih, kreirao igru i nudio najbolja rješenja. To radi i dan danas, a sve te manire je pokazivao i u Zrinjskom. Kakvu je tehniku udarca imao, to nisam do tada vidio, i vanjski i unutrašnji i lob…, to je bilo nevjerovatno.

Ali, ono po čemu je danas prepoznatljiv, ono otkrivanje i brzo rješavanje lopte, to je naučio u Zrinjskom. U ovoj ligi mu je bila škola jer svaki put kada bi zakasnio, našao bi se na stazi pored terena. Bilo mi ga je žao na nekim utakmicama, ubiše ga, Boga ti! Ovdje se ulijeće u igrača bez pardona, s obje noge i ako zakasniš s rješavanjem lopte, gotov si.

Je li bilo teško tada 17-godišnjaku da se snađe u novoj sredini, u Mostaru?

– Ma kakvi, Luka je bio lijep momak, pristupačan i brzo se uklopio kao da je rođen ovdje. Najveća stvar za mladog igrača je kada te sredina primi onakvog kakav jesi. Ma, on je Dalmatinac, nije to daleko od Hercegovca. Isti smo ljudi, volio je šalu i brzo se uklopio u mostarski mentalitet. Lagan čovjek koji nije opterećen s ničim. Imate momaka koji se nakon par golova odmah napušu, ne možeš im prići, ali on je imao tu vrlinu skromnosti. Luka je jedna VELIČINA. Ali i jedan momak izuzetno skroman, nije nametljiv, on ne boluje od tih nekih visina. Njega skromnost drži i dan danas i zato i jeste najbolji. Uopće ga ne zanose ni novci, ni neka popularnost, on ostaje na toj jednoj visini skromnosti i to ga čini jednom ogromnom veličinom. O Luki se može danima pričati, ali nema, to je talent, nogometaš i čovjek koji se jednom rađa. Sve ovo što se sada oko njega događa, to mene ništa ne čudi. Sve ove nagrade i priznanja on je zaslužio radom i zalaganjem. Jedan izuzetan sportaš. Nema kod njega života van terena, njega nikada niste vidjeli na ulici izvan dozvoljenog vremena. Živi, odmara se i hrani se kako treba. To su preduvjeti za sportaša koji želi imati jednu bogatu i finu karijeru.

Može li se naći neka zamjerka u njegovoj igri?

– Jedina zamjerka koju Luki nikada nisam oprostio, a vjerovatno su mu to zamjerali i svi njegovi treneri, je to što radije asistira nego daje golove. Ima izvanredan udarac, ima sve, a on opet radije gura loptu suigraču da i njega obraduje. Sjećam se, igrali smo gore protiv Modriče. Povedosmo 1:0, Luka zabi gol, lagano prođe i gurnu loptu u mrežu. Nakon toga, pet puta ista situacija, može čovjek dati gol, ali jok, on gura suigraču, a ovaj nabije pored gola. Na kraju završi 1:1. Pa daj gol Luka, šta filozofiraš! Bio sam ljut… Ali, džaba, on je takav, on uživa u tome. On svakog igrača uz sebe želi učiniti boljim.Franjo Džidić je trenirao Luku Modrića prvi dio sezone 2003/04, a u drugoj ga je polusezoni naslijedio Stjepan Deverić, koji s Plemićima zauzima sredinu tabele. Početkom sezone 2004/05 Džidić se vraća na klupu Zrinjskog koji te godine prvi put postaje prvak BiH i to na svoju 100. godišnjicu.

Te šampionske sezone Luke Modrića više nije bilo u dresu Plemića, vratio se u Dinamo iz kojeg je posuđen u Inter Zaprešić.

Iako je imao samo 18 godina kada je nastupao za Plemiće, njegov talent i požrtvovnost za momčad su prepoznali i navijači mostarskog kluba, koji su mu te godine uručili nagradu Filip Šunjić – Pipa, nagradu koju na kraju svake sezone uručuju igraču koji se istaknuo svojim zalaganjem i borbenošću na terenu, ali prije svega korektnim odnosom prema navijačima izvan terena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *