MALO SPORTSKO “ČUDO” U MAGLAJU: Praktično iz ničega niknuo klub, a tu je sad već i `Sportino platz`…

Omladinski fudbalski klub Sportino kao škola fudbala u Maglaju je osnovan 2015. godine, a nakon četiri godine zbog proširenja kapaciteta došli su na ideju da vlastitim i sredstvima građana naprave fudbalski teren. Akcija «Kvadrat za Sportino, kvadrat za budućnost» je pri kraju, a mališani su dobili teren s umjetnom travom.

Kada su se 2015. godine upustili u priču treneri Admir Mehić i Anes Pašić, nisu mogli ni zamisliti da će veoma brzo njihova mala škola fudbala postati omladinski fudbalski klub koji će imati selekcije i osvajati pehare po brojnim takmičenjima.

U razgovoru koji je nedavno objavio Klix,  Pašić navodi kako je sve u početku krenulo od mlađih selekcija, ali da danas broje više od 100 mališana, dječaka i djevojčica, koji su osvojili brojne turnire.

Povezani sadržaj:

MOJ NAJ GOL: Sjajni 11-godišnjak iz Maglaja Tarik Čolić na treninge putuje i po 20 km

Redovni smo učesnici međunarodnih turnira u Munchenu, Grazu, Splitu, Pančevu, a u našim vitrinama se nalazi više od 60 osvojenih pehara. Od nekada jedne selekcije danas smo izrasli u klub koji ima takmičarske selekcije pionira i predpionira pri Nogometnom savezu Zeničko-dobojskog kantona i s ponosom zauzimamo drugo mjesto, ističe Pašić.


U nedostatku adekvatnog terena za rad odlučili su se za ideju vlastitog terena. Sve je to, kako nastavlja Pašić, bio san, ali uz podršku građana i općine dolazili su do realizacije projekta.

Pokrenuli smo akciju u kojoj su mogli učestvovati svi koji su željeli pomoći u našem projektu. Akcija «Kvadrat za Sportino, kvadrat za budućnost» ide relativno dobrim odzivom u realizaciji terena s umjetnom travom. U akciju su se uključili građani, privredni subjekti, kao i brojni mediji i prijatelji iz dijaspore. Glavni učesnici su ipak roditelji naše djece koji su nam najveća podrška u radu, dodaje Pašić.

Teren je napravljen, a uskoro treba biti upriličeno otvorenje kada se očekuje da će svi uživati i otvoriti Sportino platz.

Na kraju projekta osvrnuo se i na reakcije društva na samom početku kada su im poručivali da u tome neće uspjeti.

Upornost trenera Anesa Pašića i Miralema Karabegovića, roditelja, prijatelja, lokalne vlasti i drugih kada je počela sklapati taj naš ‘mozaik’ počela je i mijenjati društveno mišljenje. Teren uskoro počinje s radom, a mnogi nam i danas čestitaju na uspjesima, zaključio je Pašić.

(FudbalTalent.com/Foto: Klix, Social)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *