MANDŽUKIĆ JE U ŠKOLI IMAO SAMO “TROJKU” IZ FIZIČKOG: Evo kako je ipak uspio biti sjajan igrač!

Mario Mandžukić (32) jedan je od junaka uspješne kampanje reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Sajt 100posto provjerio je priču kako je Mandžo, inače po zanimanju zanatlija – keramičar-oblagač (barem je to obrazovanje stekao) bio nemirno dijete u školskim klupama, te da nije imao dobre ocjene.

Išao je u Obrtničku školu u Slavonskom Brodu, a prof. Katica Raić Stojanović koja je Mandži predavala sve strukovne predmete, prisjetila se kakav je hrvatski igrač bio tokom srednjoškolskih dana.

– Od početka se vidjelo da je on koncentriran na nešto drugo i da mu je nogomet najvažnija stvar, a ove školske obaveze je izvršavao korektno. Bez puno strasti, ali korektno. Moje iskustvo s njim kroz sve te tri godine i maturu je bilo pozitivno. Sve je on to rješavao korektno jer je znao da to treba i mora, izjavila je prof. Raić Stojanović pa nastavila:

– Sjećam se i da je u učionici sa mnom i kolegama uvijek bio korektan, pomalo tvrdoglav, ali stvarno korektan. Nije bio miran, ali znao se s mjerom šaliti. Uvijek je znao kad treba stati i nije prelazio granicu kada to više nije zabavno. Nikada s njim nisam imala problema. Sjećam se jedne zgode s njim. Tamo negdje na kraju, u trećem razredu, nije izvršio nekakvu obavezu i ja sam se malo naljutila i rekla mu: «Slušaj ti Mario, izvoliš ti završiti to zanimanje, ne rađa se Ivica Olić svaki dan». Ivica Olić je iz naše županije i u to vrijeme je bio na vrhuncu. Prošlo je par godina i Mario je igrao u reprezentaciji. Baš me demantirao, ali to mi je ostalo kao jedna zanimljiva crtica. Nismo mislili u to vrijeme da će otići tako daleko.

Ipak, Mario nije zamjerio svojoj profesorici, a nekoliko godina nakon škole posjetio je opet stare profesore i počastio ih za praznik.

Prof. Raić Stojanović priznaje da je sada opreznija kada se radi o djeci koja su orijentirana na nogomet, te da im nema namjeru govoriti kako se ne rađa svaki dan Mandžukić.

– Moram priznati da sam opreznija, hahaha. No, sad ih motiviramo s Mandžukićem. Svi dečki se bave nekim sportom, uglavnom nogometom, a sad mi Mandžukić služi da im pokažem da se u životu sve može. Postao je pozitivan primjer. Znam im spomenuti da je Mario išao u našu školu i da se može.

Mandžukić je svoje školske obaveze odrađivao korektno, ali sve ih je uvijek odradio. Ipak, bode u oči činjenica da je iz tjelesnog (fizičkog) imao ocjenu tri.

– Sjećam se tog tjelesnog. Valjda on i taj njegov talent, sve ono što nam je sada dobro došlo u reprezentaciji, tad je bilo možda prenapredno za tog profesora tjelesnog. Taj profesor je sada u penziji. Poslije smo ga svi zezali kako nije prepoznao koliki talent mu je bio pred nosom, ali vjerovatno je Mario bio predinamičan za njega. Zapravo, sve ono što bi u nekakvom standardnom okviru bilo mana, to se pokazalo u vrhunskom sportu kao vrlina. Ta njegova tvrdoglavost i upornost. Ono što se u školi smatralo manom, to je zapravo bila vrlina. No, stvarno ne mogu reći ništa loše za njega. Čak i ovo kad sam mu rekla za Olića i obaveze, on je to ispoštovao i odradio ono što smo se dogovorili da mora zbog neke ocjene.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *