MATEO KOVAČIĆ POMOGAO u organizaciji nogometne lige za djecu s poteškoćama u razvoju

GNK Dinamo imao je čast biti domaćin prvog nogometnog turnira za djecu s poteškoćama u razvoju, održanog na stadionu Maksimir u utorak, 13.11.2018. godine.

Projekt Hrvatske nogometne lige za djecu s poteškoćama u razvoju pokrenula je udruga Akademija zdravog življenja, a uz hrvatskog prvaka uključili su se Hrvatski nogometni savez, Zaklada Mateo Kovačić, SILab udruga za djecu s teškoćama u razvoju i Hrvatski paraolimpijski odbor, centri za odgoj i obrazovanje iz Hrvatske, kao i četiri hrvatska nogometna kluba NK Osijek, NK Istra 1961, NK Slaven Belupo i HNK Rijeka.

Učesnici prvog turnira na Maksimiru bile su momčadi Dinamo, Koprivnica, Istra 1961, Osijek i gosti iz Bosne i Hercegovine – Škola fudbala Respekt. Momčadi su predstavljala djeca i starije osobe s poteškoćama u razvoju, a u ekipi Dinama bilo je 15 igrača, starosti od 5 do 18 godina. Utakmice razigravanja i za plasman u trajanju 2×10 minuta odigrane su na terenu s umjetnom travom, a osim natjecateljskog duha sve su momčadi pomagale jedne drugima i pokazale izniman fair play. Tome je svakako pridonijelo i odlično suđenje, a suci Toni Dadić i Bruno Bošnjak imali su također samo riječi hvale za cijelo događanje. Svi su sudionici na kraju turnira na svečanoj dodjeli dobili zlatne medalje za uspomenu na prvi turnir.

Nagrade su predali u ime organizatora Akademije zdravog življenja Dario Jagić i Ivan Dragić, u ime Hrvatskog nogometnog saveza Antonio Grahovac, u ime SILab centra Ivan Horvat te u ime GNK Dinamo Iva Cigrovskij.

FORMAT LIGE. Što se tiče formata lige, kroz nogometne i sportske treninge za djecu s teškoćama u razvoju svaki klub sudionik stvara svoju momčad. Tijekom sezone, prema planu, bit će organizirana četiri velika turnira, a nakon prvog uspješno odrađenog izdanja u Zagrebu, slijede turniri u Osijeku, Rijeci i Puli. Turnir nije kompetitivnog karaktera, već ima svrhu upoznavanja, bavljenja sportom i druženja.

CILJ: INTEGRACIJA DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU Djeca s poteškoćama u razvoju nemaju adekvatne mogućnosti bavljenja sportom pa je glavni cilj motiviranje djece s teškoćama u razvoju da se kroz sportske aktivnosti aktivno integriraju u društvo.

Na treninzima i turnirima djeca u sklopu ovog projekta mogu uživati u nogometu i međusobnom druženju, a mnogi su sada prvi put imali priliku sudjelovati na treninzima pod vodstvom trenera i stručnih fizioterapeuta. Turnir je prošao u ugodnoj, zabavnoj, sportskoj atmosferi, a sudionici su stvorili brojna nova prijateljstva, što je zapravo i jedan od ciljeva projekta.

Igrači iz ekipe naziva ”Dinamo Power Team” u proteklih su mjesec dana uz trenere iz Dinamove nogometne škole odradili nekoliko treninga, a prvi turnir u Zagrebu okupio je preko 80 djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“Jako sam sretan što sam ovdje. Oduvijek sam htio nositi dres Dinama i zaigrati za Dinamo, to mi je bio san. Nisam mislio prije ovog turnira da je ovo moguće. Mislim da će naša ekipa biti još bolja kako će se treninzi nastaviti. Imam dobre suigrače, upoznao sam puno novih prijatelja i svi se dobro slažemo. Mislim da bismo za koju godinu mogli biti spremni za Ligu prvaka”, izjavio je kapiten momčadi Dinamo Power Teama, 10-godišnji dječak Petar.

“Što više turnira, to bolje za djecu. Čekaju nas turniri u Osijeku, Puli i Rijeci. Svakako više šanse za djecu s teškoćama u razvoju da uživaju, zabave se i da se bave sportom. Ponosni smo na projekt i zahvaljujemo svim sudionicima, partnerima i Dinamu kao domaćinu prvog turnira”, izjavio je Dario Jagić, tajnik Akademije zdravog življenja.“Kad ih vidite na terenu koliko pomažu jedni drugima, a u isto vrijeme igraju jedni protiv drugih – to je nešto neprocjenjivo. U ime svih trenera iz Dinamove nogometne škole uključenih u projekt, u treninge i ovaj turnir, mogu reći da nas je ovo iskustvo oplemenilo i sretni smo što imamo priliku sudjelovati”, naglasio je Marko Cindrić, koordinator trenera Dinama u projektu.Izvor: Index

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *