NIJE IM HTIO PUSTITI DA DAJU GOL: Kahn na humanitarnom događaju odbranio sve penale 9-godišnjacima

Golmani su jedna specifična, potpuno drugačija sorta igrača. Kao često ekscentrični, pomalo i ludi, plijene pažnju navijača. Nešto stariji ljubitelji fudbala vjerovatno će se sjetiti Nijemca Haralda Tonija Schumachera, Šveđanina Thomasa Ravellija ili Liverpoolovog Brucea Grobbelaara.

Nešto mlađi pamte Paragvajca Chilaverta i izumitelja škorpionovog udarca, Kolumbijca Renea Higuitu. Svi su oni bili sjajni golmani, ali bili su i drugačiji i po tome su upamćeni. Odskakali su kako ponašanjem na terenu tako i stilom branjenja te karizmom koju su posjedovali.

Oliver Kahn jedan je od takvih. Jedan od najboljih golmana svih vremena i jedan od najluđih. Ili barem najposebnijih.

Der Titan, kako su ga zvali, obilježio je cijelu jednu epohu ovog sporta, a o kakvom se karakteru radi najbolje pokazuje jedna anegdota koja je ovih dana procurila u javnost.

Naime, knjiga “Tor!”, koja se bavi prošlošću njemačkog nogometa, otkrila je zanimljivu priču vezanu za legendarnog golmana. Ako je vjerovati autorima knjige, 49-godišnji golman je učestvovao u jednoj humanitarnoj utakmici s dječacima od devet godina.

Klinci su Kahnu pucali penale, a svaki put kada bi devetogodišnjak zabio slavnom golmanu novac bi bio doniran u humanitarne svrhe. Kahn je sve to odbranio i klince je ubio u pojam, a organizatori nisu zaradili novac.

Baš briga Kahna što se radilo o djeci i humanitarnoj utakmici. Nema popusta nikome! Ipak, navodno je kasnije uplatio novac iz svog džepa za humanitarnu svrhu,

– Često koristim govor tijela kako bih pokazao da sam sveprisutan i nametnuo respekt, pa čak i utjerao strah u kosti svojim protivnicima. Vratari moraju biti pomalo ludi. Ko bi normalan dozvolio ljudima da ga gađaju loptama u glavu i trbuh i mislio kako je to baš super? – izjavio je Kahn jednom prilikom. Na svojoj koži to su naučila i ova djeca, piše Index.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *