NJEMAČKA DISCIPLINA, BOSNA U DUŠI: O 16-godišnjem Danisu raspisali se i mediji u Austriji

Iz Barceloninih kampova u reprezentaciju Bosne i Hercegovine?!

16-godišnji Danis Marković (rođen 18.08.2003. godine) izuzetan je fudbalski talenat koji bi mogao zaigrati i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, iako mu je sadašnje prebivalište Leoben (Austrija). Naime, njegovi roditelji dolaze iz BiH (Zenica), a ovaj tinejdžer, da upotrijebimo čestu frazu – nosi Bosnu u duši!

Iako je dosadašnje fudbalsko školovanje prošao na Zapadu, gdje je i postigao značajne uspjehe, zaigrati za mladu i kasnije seniorsku reprezentaciju BiH bila bi velika čast i obaveza za ovog mladog, talentovanog fudbalera, pa se nadati da skauti “Zmajeva” neće propustiti priliku zapaziti ovog momka, koji svojim talentom, disciplinom i odgovornošću nagovještava da bi mogao imati veliku karijeru.

Foto: Danisovi uspjesi su popraćeni u elektronskim i printanim medijima na naslovnim stranicama u Austriji, u rodnom gradu Leobenu

Rođen je 2003. godine, maternji jezik mu je Bosanski, ali jednako tako govori i Njemački, Engleski i Italijanski jezik. Pohađa sportsku gimnaziju, gdje je drugi razred završio kao odličan učenik.Igra na poziciji centralnog veznog igrača, a iz njegov CV-a mogu se izdvojiti lične karakteristike, u kojima su sve pozitivni epiteti: savjestan, uporan, inteligentan, vrijedan, ima veoma jako izraženu samodisciplinu, elokventan je i nadasve jako lijepo vaspitan mladić!

Počeo je trenirati kao 5-godišnjak u DSV Leobenu, da bi od 2016. do 2018. godine bio u U15 selekciji KSV 1919 Kapfenberg. Od prošle godine član je Sportske akademije Kapfenberg.

Već sa sedam godina (2010.) zapažen je kao izuzetan talenat, tada je bio najbolji strijelac sa čak 116 golova u sezoni, a iduće godine ponio je epitet igrača sezone, sa 97 pogodaka u 39 utakmica…

2014. godine održan je Barcelonin kamp u Klagenfurtu, gdje je Danis od 130 kandidata izabran od strane Barcinih trenera za najtalentovanijeg mladog igrača, pa su zahvaljujući tome stigli pozivi i za odlazak u Španiju. 2015. godine otišao je i radio s podmlatkom “katalonskog diva” u Barça Escola (FCBESCOLA) – fudbalsku akademiju koja prati Barcelonin model rada s mladim igračima uzrasta od 6 do 12 godina.

Nakon što je od tamošnjih trenera ponovo proglašen najtalentovanijim, i sljedeće 2016. godine imao je 14 dnevni trening sa podmlatkom Barcelone.

Prema tvrdnjama Barcinih trenera Danis je kompletan igrač, a uz to posjeduje izraženu i fudbalsku inteligenciju. Nerijetko su za njega stizali i komplimenti da je u pitanju “novi Pjanić”, budući da stilom igre dosta podsjeća upravo na ovog reprezentativca BiH.

– Nikada do sada niko nije prošao ovako fudbalsko školovanje, niti nizao ovakve uspjehe na Zapadu, a da nije postao zapažen od skauta reprezentacije BiH. Zato vjerujem da bi se za njegovo ime tek moglo čuti. Ima njemačku disciplinu, idealnu građu i po riječima većine trenera posjeduje izuzetnu fudbalsku inteligenciju – navodi sagovornik.

(fudbaltalent.com)

One Comment on “NJEMAČKA DISCIPLINA, BOSNA U DUŠI: O 16-godišnjem Danisu raspisali se i mediji u Austriji”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *