OVO SU VAŽNE STVARI koje trebate znati o KOPAČKAMA: Kako izabrati one prave?

Iako one «ne čine dobrog igrača», dobre kopačke su od velikog značaja za fudbalera. Nogomet praktično nije moguće igrati bez kopački, i što više one odgovaraju igračevom stilu, on bi trebao igrati bolje i kvalitetnije tj. povećati nivo performansi. Nošenje odgovarajućeg para ima takav uticaj da podiže igru fudbalera na viši nivo.

Osim toga, loš izbor kompački može voditi i do povreda.

Danas je dizajn i izrada obuće za igranje nogometa/fudbala postalo prava nauka. Kopačke se bitno razlikuju zavisno o površini na kojoj se igra, položaju igrača na terenu i tipu igrača.

Kopačke danas moraju omogućiti slobodno kretanje, dobro prianjanje i omogućiti brze startove, nagle promjene smjera, te agilnu i dinamičnu igru. Osim toga, one moraju pružiti što više podršku stopalu i gležnju, što prirodno smanjuje rizik od povreda.

Važno je znati da proizvođači često iste modele nude u, obično 3, kvalitetna razreda, od čega naravno zavisi i njihova cijena. Ponekad je bolje kupiti manje “razvikani” model iz višeg kvalitetnog razreda…

KOPAČKE ZA TRAVU: Veliki fudbal se, naravno, igra na 100 metara dugom travnatom igralištu. Trčanje i kretanje na takvoj podlozi moguće je samo s posebnim potplatom koji je opremljen čepovima, koji omogućuju dobro prianjanje i odraz. Zapravo, ovo je klasična slika pravih kopački za nogomet.

Također ni trava nije jednaka svakoj travi. Zbog toga danas postoje razni modeli, dostupni za različite travnate površine. Kopačke s oznakom FG (Firm Ground) pogodne su za nogometno zelenilo, koje se nalazi u klimatskim uslovima gdje nema previše kiše, pa je podloga tvrđa. HG kopačke su namijenjene za igru na suhim i tvrdim podlogama. Koriste se uglavnom na podlozi gdje trava počinje da iščezava i golo tlo, odnosno zemlja je više izražena. Mogu se koristi i na podlogama gdje se igra u FG kopačkama.

Obuća za SG (Soft Ground) je prikladna za igranje na mekšim igralištima. Tamo, čepovi moraju prodrijeti nešto dublje u podlogu.

Prve su bile izrađene od kože, a zatim i od drugih materijala. Danas su izrađene od posebnih materijala koji omogućuju  osjećaj stopala prilikom udarca lopte, a osim toga, sa svojom «ljepljivom» površinom, omogućuju rotaciju lopte. U suštini, prava obuća za fudbal treba pristajati kao čarapa.

Uostalom, vodeći proizvođači nogometne obuće, nude modele s čarapom. To su tenisice koje se protežu do gležnjeva i imaju gornji dio izrađen od elastičnog materijala koji obuhvaća nogu. Na taj način štiti gležnjeve, a istodobno pruža izuzetan osjećaj.

U posljednje vrijeme sve je više igrališta sa vještačkom travom. Ova podloga zahtijeva malo drugačiji potplat. Kako obuća za dvoranski fudbal (oznaka IN) ima glatki potplat od sirove gume, za vještačku travu je primjereniji potplat od gume grubljeg profila. Često su to posebne verzije obuće koje nose oznaku AG (Artificial Ground) ili AT (Artificial Turf).

Obično se njihov potplat sastoji od sićušnih čepića koji nude dobro prianjanje. Gornji dio ovih cipela napravljen je od modernih tehničkih materijala koji dobro obuhvaćaju nogu, osiguravajući dovoljnu stabilnost. Većina proizvođača također nudi poluvisoke tenisice s nogavicom.

Danas postoje i kopačke koje su neka vrsta kombinacije FG i AG.KAKO IZABRATI KOPAČKE? Prvi korak je veoma važan, a to je odluka o izboru obuće prema stilu igre. Svaki igrač ima izgrađen neki svoj stil i pristup igri, te ovo ima veoma važnu ulogu prilikom izbora odgovarajućih kopački. Sljedeća važna stvar je pozicija u timu. Postoje igrači koji se drže jedne određene pozicije, dok postoje i oni koji su više fleksibilni. Za one koji mijenjaju više pozicija, razmislite zašto je to baš tako. Mnogi fudbaleri koji igraju u veznom redu pomažu napadačima i često idu u napad. To rade oni koji su brzi, jaki i izdržljivi.

Golmani – potrebne su im kopačke koje omogućavaju veće trenje, sigurnost i stabilnost na terenu, kao i mogućnost da se kreću veoma brzo i s lakoćom.
Odbrambeni igrači – potrebne su im kopačke koje omogućavju visok nivo zaštite i lako dodavanje lopte (pas).
Bočni igrači (igrači uz lijevu i desnu aut liniju) – veoma lake kopačke koje omogućavaju bolje ubrzanje i lakšu i bržu promjenu smjera.
Napadači – ultra lake kopačke jer su napadači veoma brzi, a takođe im je i potrebno da često veoma brzo mijenjaju smjer.

Jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je da model od svakog proizvođača kopački ne stoji isto na stopalu. Zato treba izabrati kopačke prema obliku i veličini stopala.

RAZLIKOVANJE KOPAČKI PO KATEGORIJAMA

Kontrola – ovdje je stavljen naglasak na elemente kao što su precizno dodavanje (pas) i kontrola lopte
Snaga – kopačke koje spadaju u ovu kategoriju omogućavaju fudbalerima prodorniji i jači šut.
Brzina – ovdje spadaju ultra lake kopačke, proizvedene od sintetike.
Hibrid – kopačke koje su nastale spajanjem više stilova kao što su naprimjer, brzina i kontrola.(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *