PRATE NAPREDAK I GPS-om, igračima daju ciklu da jedu… EVO ZAŠTO JE “RIJEKA” HIT MEĐU NOGOMETNIM ŠKOLAMA!

Iako je od svojih početaka HNK «Rijeka» radila s mladim igračima, Škola nogometa HNK «Rijeka» kao organizirana cjelina unutar kluba djeluje od 1972. godine kada prvi put počinje rad s mladima po utvrđenom planu i programu. Takav pristup vrlo brzo je počeo davati rezultate budući da su upravo iz Škole nogometa s legendarne «Azurne obale» ponikli igrači koji su nekoliko godina kasnije bili dio ekipa koje su ostvarile neke od najznačajnijih uspjeha u klupskoj povijesti, poput osvajanja dva Kupa Jugoslavije ili čuvenih utakmica protiv «Juventusa» i «Real Madrida».

Danas Škola nogometa HNK «Rijeka» okuplja nekoliko stotina djece s kojima rade stručni treneri na dva igrališta, po planu i programu, s ciljem razvijanja njihovih igračkih i motoričkih sposobnosti te pripremu mladih igrača za prvu momčad. Polaznici Škole nogometa HNK «Rijeka» razvrstani su u sedam uzrasnih kategorija (mlađi morčići, morčići, stariji morčići, mlađi pioniri, stariji pioniri, kadeti i juniori). U 2014. godini s djelovanjem je počela i Otvorena škola nogometa HNK Rijeka.

A novu sezonu, mladi Riječani dočekuju s čitavim nizom pobjedničkih nastupa na brojnim jakim turnirima, s dvadesetak reprezentativaca u svim selekcijama kao i s odlaskom desetak juniora na «kaljenje» u vrlo zanimljive klubove, snage ipak nešto manje od ove koju ima današnja «Rijeka».

– Moram priznati da smo, nakon što u ovom trenerskom sastavu počinjemo treću sezonu, rezultatima vrlo zadovoljni. Iako dakako intencija nogometnih škola nije samo produkcija igrača, posebno ne «preko noći» već stvaranje kompletnih mladih ljudi, njihova igračka zrelost govori nam da smo na dobrom putu – ističe Edo Flego, nekad znani talent riječkog nogometa, danas čelni čovjek Škole nogometa svih starosnih kategorija koju na nekoliko terena, i ne samo Rujevice, polazi čak 300 dječaka u kategorijama pionira, kadeta i juniora.

Namjera čelništva «Rijeke» je jasna – imati što bolje uslove za rad s mlađim uzrastima, a kad okolnosti to budu dopuštale organizirati pravu nogometnu akademiju. Ona podrazumijeva i smještajne jedinice tako da je to ipak jedan složeni razvojni i infrastrukturni plan za ispunjenje kojeg se treba poklopiti više stvari.

Mislimo da smo u ovom trenutku u trenerskom i igračkom smislu optimalno posloženi. Nekoliko je tu uzrasta nadarenih igrača, a posebno se prati razvoj generacije koja je sada dosegla juniorsku dob, a sazrijeva od dana kad je «Rijeka» transformirana u vlasničkom i organizacijskom smislu. Znate, kad iz redova pionira dajete šest reprezentativaca, kad ih je u kadetima pet s još tri koji bi mogli uskoro do istog statusa, te kad ih je u juniorskom uzrastu sedam, mislim da stvarno svi možemo biti ponosni na kvalitetu rada naše Škole – tvrdi Flego, piše Novi list.

Kad je pak u pitanju nogometno buđenje «Rijeke» i njene šire okoline, uključujući i susjedne regije s posebnim naglaskom na Istru, zadovoljstvo je također potpuno.

– Govorimo li o kadetima godišta od 2002. do 2004., čak 85% igračkog kadra dolazi iz Rijeke i njene bliže okoline – naglašava Flego.

Razgovoru koji su novinari Novog lista vodili o stanju Škole nogometa HNK «Rijeka» prisustvovali su i Renato Pilipović, trener juniora koji je ovih dana postao dio nacionalnog U-17 stožera, baš kao i Đoni Tafra kojem je povjerena škola golmana.

– Danas vam nema više ni jednog razloga da netko od mladih nogometaša s riječkog područja napušta u najmlađoj dobi svoj grad. Uvjeti treniranja su na najvišoj europskoj razini što pokazuju i rezultati koje postižemo, pa tako i na europskim turnirima. U vrijeme moje aktivne igračke karijere nije bilo tako, igrači su bili prisiljeni odlaziti u druge hrvatske klubove kako bi se lakše uputili u jače europske sredine.

Samozatajni Tafra također ima razloga za zadovoljstvo. I on je dio Škole, zadužen za rad s pionirima, a postao je i dio nacionalnog stožera koji se brine o reprezentativnim pripremama najmlađih nogometaša Hrvatske. I na njegovoj trenerskoj listi je niz perspektivnih golmanskih imena.

Uvjeti treniranja u Rijeci su odlični, a prema rezultatima koje postižemo u našoj široj regiji, možemo se također pohvaliti kao je «Rijeka» jedan od najuspješnijih klubova. Primjerice, rezultati naših igrača u Foči ili Bijeljini na kojima nastupaju najjači klubovi regije daju nam za pravo razmišljati kako bi igrači proizašli iz naše Škole uskoro mogli postati jednim od najvećih hitova ovih prostora – ističe Tafra.

U Omladinskoj školi sada izgleda stiže vrijeme i za izdašniju berbu «plodova» rada u zadnjih pet, šest godina, iako treba naglasiti da će se jako teško ikada više ponoviti situacija kao u 1970-im godinama, kad je prvu momčad sačinjavala većina domaćih igrača.

Kadeti “Rijeke” nedavno su na jednom turniru savladali i “Juventus”

– Drugačija su vam vremena. Kad biste razgovarali s našim sportskim direktorom Srećkom Juričićem, on bi vam istaknuo kako je u njegovo vrijeme, povratničke «Rijeke» u tadašnje prvoligaške vode, svaki veći riječki kvart imao ponekog prvotimca. Dominantno riječki kadar nadopunjavale su akvizicije koje su nedostajale. Danas je bitno drugačije, za razliku od tih vremena kad se nije smjelo napuštati ligu do već vrlo zrele igračke dobi, sada su igrači na tržištu od trenutka kad neki od skauta ugleda njihov talent – naglašava Flego.

Istina, no i danas se na širem riječkom području rađaju talenti. Neke prijašnje generacije rušile su velikane poput «Reala», a u njima je dominirala «domaća komponenta». Cilj i velika želja je da osposobi mlade igrače iz riječkog kraja kako bi ravnopravno konkurisali za ulazak u prvu ekipu. Talenta nesumnjivo ima, ali samo talent nije dovoljan.

Uvijek kažem – treba imati strpljenja. Mnogo vremena provodimo u razgovorima s našim igračima, mnogo im naših zacrtanih procesa pojašnjavamo i uvijek tražimo maksimalnu predanost radu. Rezultati nakon toga stižu pa smo tako uvjereni da će stići i trenutak kad će najbolji od njih konkurirati za prvu ekipu «Rijeke». A svi skupa moramo biti svjesni da to nije nimalo lako. «Rijeka» je danas jedan od najjačih hrvatskih klubova, koji uostalom jako dobro kotira i na UEFA ljestvici, tako da nije lako izboriti se za mjesto u njemu – objašnjava Flego.

Jedan od ljudi uključen u rad s mladima je i bivši igrač Fausto Budicin

Istina, no i «tribine» pažljivo prate razvoj riječke mladosti, i njima je poznato da «padaju» brojni jaki turniri, da mladost «Rijeke» na muke stavlja najznačajnije klubove Europe unutar svog uzrasta kao što su to npr. «Barcelona» ili «Juventus». I očekuje da neko od njih jednog dana preko prve momčadi «Rijeke» dođe i do nacionalne reprezentacije.

– Uz igrače iz riječke regije, naša Škola smije prihvatiti sve talente koji imaju hrvatsko državljanstvo. Pa ih tako ima i iz Hercegovine. Slavoniju je «pod svoje» stavio «Osijek» čija je škola dimenzionirana do goleme brojke od 700 polaznika. Čelništvo našeg kluba, kao i svi mi koji radimo u Školi nogometa, smatramo kako je ozbiljan rad s mlađim uzrastima odraz naše društvene odgovornosti prema sredini u kojoj živimo i radimo. Isto tako, «proizvodnja» igrača je strategija koja je pored neizostavne «trgovine» dugoročno nužna za daljnji razvoj kluba poput «Rijeke». Na to nam ukazuje i činjenica da se navijači i simpatizeri kluba mnogo lakše identificiraju s njim kad u momčadi igra netko tko je proizašao iz vlastite škole, netko tko je «domaći dečko». Brojni su veliki igrači s ovog područja prošli baš tu, «Riječku školu«», a iskreno se nadam kako će u vrlo skoro vrijeme taj niz biti nastavljen – zaključio je Flego.

GPS, CIKLA I «BRAIN GYM»

Najnovije metodike razvoja talentiranih igrača i njihovo pretvaranje u kompletne igrače u cijelosti se primjenjuju i na Rujevici. Od digitalne tehnologije do najnovijih nutricionističkih spoznaja.

– U detekciji boljih ili lošijih strana pojedinih igrača koristimo i GPS tehnologiju. Ona nam otkriva reakcije igrača u najzahtjevnijim situacijama, ukazuje nam na koje elemente moramo posvetiti posebnu pažnju kako bi talentirane dečke doveli u sklad. K tome, na taj način možemo komparirati našeg juniora s onim elementima koji se traže od seniorskog igrača, prvotimca «Rijeke». Kad uvidimo razliku, možemo se u cijelosti posvetiti nadgradnji, poboljšanju svih onih elemenata koji od juniora mogu stvoriti igrača s potencijalom igranja u prvoj ekipi – naglašava Flego.

Voditelj Škole je i veliki pobornik odabira prehrane koja u najvećoj mogućoj mjeri koristi sportistima, naporima koje podnose.

– Znanstvena dostignuća ukazuju koje su namirnice dobre, odnosno potrebne da bi se igrač brže rekuperirao. Iskustveno, igrači koji su konzumirali sok od cikle i aronije imali su za 30-ak posto veću energiju od onih koji to nisu konzumirali. Cikla naprosto ima elemente koji značajno povećavaju sposobnost krvi u prenošenju kisika što je kod sportaša jako bitno. Koristimo i metodologiju «brain gyma» koja pomaže boljoj koordinaciji, pojednostavljeno – jednako razvija obje polutke mozga, ma da skratim – ni jedan se element modernog treninga kod nas ne prepušta slučaju.

(FudbalTalent.com/Novi list)

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *