PRVI TRENERI O DANAŠNJOJ ZVIJEZDI DINAMA: “Amer kao mali, nije htio nikom dodati loptu…”

Jedan od važnih igrača u ovosezonskim euro uspjesima zagrebačkog “Dinama” je i bosanskohercegovački reprezentativac Amer Gojak. Hrvatski portal 24sata objavio je zanimljivu priču o njegovim počecima…

– Odredio sam igrača koji će pucati, a to nije bio Amer Gojak. Ali on je uzeo loptu i zabio u rašlje. Golčina! Iste sekunde sam ga izvadio. Pitao me: ‘Treneru, zašto?’. Odgovorio sam: ‘Amere, rekao sam da puca Ajdin’. To ga je jako naljutilo, prisjeća se Mirnes Zec, trener FK Novi Grad iz Sarajeva, kluba u kojem je Amer napravio prve korake.

Imao je 10 godina i krenuli su u Zagreb na tradicionalni turnir za klince u Kustošiji.

– Igramo prvu utakmicu, a ljudi sa strane dobacuju: ‘Ovaj mali je čudo’. Završi utakmica, a dolaze skauti i pitaju me: ‘Je li, gdje ste ovog malog pronašli?’. Tad je sve počelo…

Dječak iz sarajevskog Aerodromskog naselja s 12 godina otišao je u Željezničar, gdje ga je dočekao trener Admir Adžem. I prve sezone proglašen je za najboljeg pionira BiH.

Čuo sam da je mali dobar i odlučim ga staviti odmah prvu utakmicu. Igrali smo s Travnikom i pobijedili 10:0, a Gojak je postigao dva gola. Mangup, kakav je bio, na sljedećim treninzima se iživljavao, nije htio dodati… Dođe sljedeća utakmica, igramo protiv Borca, a ja ga stavim na klupu. Ljut Amer kao ris. Sjećam se da je bilo poziva menadžeru kluba Amaru Osimu, no ubacio sam ga tek u drugom poluvremenu. Uvedem ga, a on opet zabije dva. To je bila prelomna tačka u našem odnosu. Vidio sam da je nakon prve utakmice poletio i morao sam ga spustiti – navodi Adžem.

Bio je učenik Sportske gimnazije, bez ijednog izostanka. Treneri su ga zvali programer jer je sve radio po programu. Nema šanse da pogriješi.

– Iz krasne je familije. Majka je domaćica, otac Ahmet bio je komandir policije. I brat je bio fudbaler, ali ne baš nešto talentovan, pa je i on upisao policijsku školu, sad je inspektor – navode Amerovi prvi treneri.Posebne zasluge ima otac, koji je uvijek bio uz Amera. Otac je porijeklom iz Prijepolja, mjesta koje je već dalo jednog dinamovcaMuhameda Preljevića, koji je za “modre” igrao četiri sezone. Iz Prijepolja je i Vlade Divac. Malo-pomalo Amer je dogurao do kadetske reprezentacije.

– Igrali smo protiv Belgije, a ja sam bio nešto uplašen. Dođe mi Amer i kaže: ‘Šefe, što vam je? Ajde, opustite se, zabit ću im dva komada i riješeno’. Ja mu kažem: ‘Amere, lako se tebi zajeba…, čeka nas ozbiljna utakmica’. Kad je došla utakmica, a Amer, Boga mi, zabije dva gola. I kaže: ‘Šefe, šta je?’. On je rođeni strijelac, zabio je 15 golova u 20 utakmica.

Mreža Dinamovih skauta odmah je javila da u Sarajevu stanuje “kapitalac”. Amer je skroman i danas kao zvijezda Dinama. Kad god dođe u Sarajevo, javi se prvim trenerima, dođe na njihove utakmice.

– Bio sam u Maksimiru na euro utakmicama Dinama. Nađem se s Amerom, bacimo biljar, voli igrati. Kakav je? Mora još puno trenirati da bi me dobio – zaključio je Adžem.

Kao mali nije htio nikome dodati loptu

On je rođeni pobjednik i to je njegova najveća kvaliteta. Ne voli gubiti. Prije mu je problem bio sebičnost, ali rekao sam mu da je ključ u jednostavnosti. Sad igra upravo tako, vrlo racionalno, navodi Admir Adžem.

Svi su slavili, a Amer je tješio uplakane

U Riminiju smo igrali finale protiv Rumunije. Pobijedili smo i oni su počeli plakati. Cijela naša ekipa je skakala, pjevala, nigdje nije bilo Amera. On je bio s protivnicima i tješio ih je. Eto kakva je on ljudina, zaključuje Mirnes Zec.
(FudbalTalent.com/24sata)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *