RODITELJI PORUČILI ORGANIZATORU TURNIRA: “Ne želimo individualne nagrade, one samo kvare timski duh…”

Na nedavno otvorenom Sportskom centru Arena X u Sarajevu održan je turnir za mlađe uzrasne kategorije.

U protekla tri dana mogli smo vidjeti pregršt lijepih poteza, osmjeha i suza kod dječaka u pet starosnih kategorija. Ponosni smo da smo ugostili preko 500 djece takmičara, a broj onih koji su uživali u njihovim igrama je višestruk. Našim prvim turnirom smo i zvanično otvorili novi sportski centar u Sarajevu. Radujemo se nekim novim druženjima, fudbalskim vještinama i uzbuđenjima. Hvala svim našim sportskim prijateljima koji su bili dio “Arena X kupa” – naveli su organizatori.

NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ. Međutim, ovaj turnir bi mogao ostati zapamćen po jednom nesvakidašnjem događaju.

Konkretnije, na turniru “Arena X Kup 2019”, u generaciji igrača rođenih 2010. godine i mlađih, pobjednici, Akademija fudbala “Juventus” (Juventus Academy Bosnia and Herzegovina) izjasnili su se da im ne trebaju pojedinačne nagrade niti ih namjeravaju primiti, jer, kako su objasnili – fudbal nije sport pojedinca već cijelog tima!

– Organizator je pozdravio naš čin i rekao da ih on više neće ni uručivati. Mnogi roditelji su nam prišli, a i treneri, i čestitali nam na tom koraku. Dali smo do znanja da je fudbal timski sport i da su svi zaslužni za osvojeni turnirrekao je sagovornik za “Fudbal Talent International”.

INICIJATIVA je, inače, došla od strane roditelja AF “Juventus”, nakon nekih loših iskustava iz drugih klubova, gdje je upravo pitanje ko će od mališana dobiti neku pojedinačnu nagradu znalo izazivati razdor, nepovjerenje i narušavanje timskog duha.

(fudbaltalent.com)

8 Comments on “RODITELJI PORUČILI ORGANIZATORU TURNIRA: “Ne želimo individualne nagrade, one samo kvare timski duh…””

 1. Slazem se 100% roditelji su upravu…zasto isticati pojedince ako se zna da je njih 10 zasluzno da bi taj pojedinac dobio nagradu.Timska nagrada⬆️pojedinacna⬇️
  ⚽️??

 2. Pa dobro…sve to stoji, ali nekad neki pojedinac zna biti zaista “dijete genije” pa zasto onda takvog genijalca ne nagraditi! Ruku na srce…moja djeca igraju fudbal i primaju medalje,a nikad nisu izabrani za najboljeg igraca, ali ja kao roditelj kad vidim dijete koje daje sve od sebe i napravi magiju na terenu i odusevi svojim potezima publiku…mislim i mislim da ga treba nagraditi….Uvijek sam za da treba djecu nagradivati, ali te pojedinacne nagrade mogu urucivati i treneri kluba u kojem treniraju …npr. za redovav dolazak, za najbolji dribling,za najbolju asistenciju….treba djeci dati podstreka pa i pojedincu!!!

 3. Istina fudbal je timski sport ali ako neko dijete zasluzi svojom igrom zalaganjem i borbenoscu zasto ne nagraditi to.Moj sin je mali fudbaler i dosta puta je dobio pojedinacnu nagradu ali je puno puta bio i zakinut za istu da bi se nekom drugom roditelju a ne djetetu udovoljilo pa nije bio ni ljut ni isfrustiran zbog toga

  1. Sanela Muzaferija zato treba ukinuti nagrade… A pohvaliti dete iskreno i to javno, mozete uvek i neograniceno…
   To je razlika izmedju decijeg i profesionalnig sporta

 4. Kao fudbalski trener za mladje kategorije, kazem – BRAVO roditelji… U mladjim kategorijama inace treba apsolutno minimalizovati nagradjivanje…
  Pohvaliti svakako, ali nagraditi gotovo da ne…
  U mladjim kategorijama ih treba uciti vitestvu, fer pleju, drugarstvu… Takmicenja dolaze kasnije…

 5. Imaju turniri i lige gdje na turnirima talentevani dječaci pokažu svoju klasu u kratkom vremenskom periodu i zbog toga trebaju biti nagrađeni po meni.
  Za ligaška takmičenja koja traju duže ipak je potreban kolektivni i timski rad i ova vaša ideja za taj vid takmičenja stoji i svi igramo takvu ligu po okriljem FSKS gdje smo svi pobjednici.
  Ovo je turnirsko takmičenje i najbolji trebaju biti nagrađeni za majstorije koje pokažu u kratkom vremenskom periodu .To je moje mišljenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *