ŠARIĆ: Cilj je ostvaren, u Premijer ligi ne želimo biti prolaznici…

Iako prvi tim nije izborio plasman u Premijer ligu BiH, u FK Olimpik ipak su bili zadovoljni na kraju sezone.

Naime, omladinske selekcije ovog kluba ostvarivale su zapažene rezultate tokom prošle sezone, a sve je kulminiralo ulaskom juniora u Premijer ligu.

Jedan od onih koji su svakako najzaslužniji za dobre rezultate i prepoznatljiv rad omladinskog pogona Olimpika je rođeni Novotravničanin, magistar sporta i koordinator omladinskih selekcija sarajevskog kluba Mirza Šarić.

Na samom početku 2017. godine upustili smo se u osnivanje omladinskog pogona. Izašli smo sa ambicioznim izjavama da ćemo napraviti omladinski pogon koji će biti respektabilan i koji će se dizati iz godine u godinu i koji će praviti rezultate. Postavili smo jasne ciljeve koje želimo da ostvarimo u ciklusima koje smo sami sebi nametnuli, te već sada možemo reći da smo sami sebe iznenadili i ostvarili i više od onoga što smo zacrtali na početku. Ipak, tu ne stajemo nego nastavljamo dalje da podižemo ljestvicu i već sada imamo jasan cilj za naredne godine, izjavio za SportSport.ba koordinator omladinskog pogona FK Olimpik Mirza Šarić.

U omladinskim selekcijama Olimpika trenira više od 250 mladih fudbalera o kojima brine 15 trenera, a da su stvari već sada posložene svjedoči i uspjeh juniora ovog kluba.

– Juniori su nam dali snagu i put kako trebamo dalje da radimo, u dvije godine rada, možda smo bili malo na izmaku i snage i možda bismo bili umorni da opet igramo isti rang takmičenja, međutim zlatni momci, naša zlatna generacija dječaka 2000. godišta sa trenerom Samirom Mekićem, dala nam je podstrek da radimo i sljedećih godina sa istim entuzijazmom i željom i borbom. Omogućili smo prostor za ostale mlade fudbalere da se razvijaju na višem nivou takmičenja, omogućilo se da mlađi fudbaleri mogu igrati jaču ligu, a to je na federalnom nivou. Pored sportskih rezultata koji su nas pratili ove godine, imamo ostvareno i ono što je glavni cilj omladinskog pogona a to je promocija mladih igrača u prvi tim, ističe Šarić.

Od juniorske selekcije na Otoci mnogo očekuju, a Šarić je mišljenja da je budućnost bh. fudbala zapravo i kontinuirani i stručnan rad sa mladim fudbalerima.

– Na mlađima svijet ostaje. Mislim da u Bosni i Hercegovini svi klubovi moraju mnogo više pažnje poklanjati omladinskim selekcijama. Mi im možemo biti dobar primjer. Što se tiče sezone ispred nas, ambicije su visoke. Juniori su već startali sa pripremama, nismo imali puno vremena za odmor. Na prozivku juniora pojavilo nam se preko 60 dječaka 2001/02 godište, te imamo jos najavljenih fudbalera koji žele da igraju u Olimpiku i to je možda i najbolji pokazatelj ispravnog rada.
Već sad radimo na slekciji dječaka i kroz trenažni proces i test utakmice ćemo odabrati najbolje, koji će nas predstavljati u Premijer ligi. Ostale selekcije nam imaju malo dužu pauzu, 15.07. krećemo sa radom, gdje nas ćeka dosta posla da ovu ljestvicu koju smo postavili dosegnemo, a ja sam siguran da možemo i više od toga, dodaje Šarić i najavljuje:

– Pripreme ćemo obaviti na novim terenima na Vlašiću, prezentovali su nam vrhunske uslove za trening, smještaj i sve prateće objekte koji idu kada ste na pripremama. Očekujemo vrhunske pripreme i da napravimo nove iskorake u omladinskom fudbalu u Bosni i Hercegovini, a posebno se radujemo duelima sa gradskim rivalima, Sarajevom i Željom. Ne želimo biti prolaznici u Premijer ligi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *