STRUČNJAK OTKRIVA: Kako prepoznati da li je Vaše dijete talentirano?

Nogomet/Fudbal je odličan izbor za bavljenje sportom već u dječjoj dobi. Danas u gradovima često gotovo svako naselje ima klub, pa roditelji ne moraju izdvajati puno vremena za prevoz djece na treninge i utakmice.

Iako je poželjno da roditelji budu uz dijete na nekoliko uvodnih treninga dok se dijete ne uklopi u novu sredinu, kasnije nema potrebe da budu na svakom treningu kako svojom prisutnošću ne bi opterećivali i sputavali djecu da na terenu pokažu najbolje što znaju. Savjet je da dolaze samo na utakmice i takmičenja kako bi svojoj djeci bili podrška te pratili njihov sportski razvoj i napredak.

Roditelji su najvažnije osobe u bavljenju sportom njihove djece. Oni trebaju biti podrška svojoj djeci najviše sa psihološkog stajališta, ali ne smiju glumiti trenere s nepotrebnim savjetima. Za uspjeh djeteta u sportu jako je važna roditeljska toplina i umjereni nadzor. U praksi često nailazim na roditelje koji su se prije bavili nogometom, bez zapaženih rezultata, pa svoje neostvarene ambicije često pokušavaju ostvariti preko svoje djece, imaju veće ambicije od djeteta i trenera zajedno; ne razumiju da svojim zastarjelim shvaćanjem zapravo štete razvoju svog djeteta, te je ono pod velikim pritiskom i strahom od neuspjeha. Vrlo je važno uspostaviti uravnotežen, korektan odnos na relaciji dijete sportista – roditelj – trener. Roditelj bi trebao ostvariti otvorenu komunikaciju s djetetom, koristiti pohvale za trud, rad i napredak svog djeteta, ne samo za uspjeh i pobjedu. Isto tako bi trebao upozoravati na primjereno ponašanje na treninzima i takmičenjima, kao i uvažavati odluke trenera, savjetuje magistar kineziologije.

A kako znati da je vaše dijete budući vrhunski igrač…? Domagoj Francetić napominje kako se talenat u nogometu može prepoznati već u samim počecima treniranja, u dobi od 6 do 8 godina i to po načinu kako dijete vodi loptu, dodaje i prima, te šutira istu.

– No svima je poznato da je on samo jedan od mnoštva faktora (morfološka obilježja, funkcionalno-motoričke sposobnosti, psihološke karakteristike…) koji utječu na konačan rezultat odnosno uspjeh u nogometu. Ukoliko primjetimo da dijete ne posjeduje ranije navedene vještine, roditelj ga ne treba forsirati, već bi mu trebao biti podrška da ne odustane i da nastavi trenirati. Ako mu se ne svidi nogometna igra, savjet je pokušati s treninzima nekog drugog sporta jer je poželjno da djeca u dobi od 6 do 12 godina steknu osnove iz različitih sportova koje će im kasnije biti dobra podloga za sport u kojem će se specijalizirati. Naravno da onu djecu koja posjeduju talenat za nogomet treba i dalje usmjeravati, s vremenom sve intenzivnije, učestalije i usmjerenije trenirati s njima na onim znanjima, sposobnostima i vještinama za koje procjenimo da su im deficitarne u odnosu na njihove vršnjake. Jer bilo bi šteta da se potencijal koji iskazuju od najmlađe dobi za bavljenje vrhunskim sportom ne iskoristi.

Redovnim nogometnim treninzima kod djece možemo značajno utjecati na:

 • Formiranje navika za redovitom tjelovježbom
 • Usvajanje navika i znanja o pravilnoj prehrani
 • Razgibavanje, opuštanje i jačanje svih mišićnih grupa
 • Razvoj kardiorespiratornog sistema (funkcionalne sposobnosti)
 • Razvoj neuromuskularnih sposobnosti (kvantitativne motoričke sposobnosti – izdržljivost, snaga, brzina i fleksibilnost;
 • kvalitativne motoričke sposobnosti – ravnoteža, preciznost, agilnost i koordinacija
 • Redukciju potkožnog masnog tkiva
 • Poticanje na razvoj kreativnosti
 • Formiranje pozitivne slike o sebi
 • Jačanje samopouzdanja
 • Prevenciju i suzbijanje neprihvatljivih oblika ponašanja
 • Poticanje razvoja svijesti i suosjećanja za potrebe drugih i drugačijih
 • Poticanje samostalnosti u svakodnevnom životu (briga za sebe, okolinu, razvoj društvenih odnosa)

(FudbalTalent.com/Večernji list)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *