«Tamo nekoj Rijeci zabio 2 gola» Mladog MIRZU GLUHAČEVIĆA zapazili i skauti bivšeg šampiona Evrope!

«Ma tamo nekoj Rijeci dao sam 2 gola», dječački iskreno odgovorio je ocu na pitanje mladi Mirza Gluhačević, na pitanje kako je kao gostujući igrač beogradske «Crvene Zvezde» prošao na jednom jakom međunarodnom turniru.

Ova anegdota pokazuje kako Mirza možda i ne mora znati da je NK «Rijeka» jedan od najjačih hrvatskih klubova, možda ne zna i da su «crveno-beli» nekad bili šampioni Evrope, ispred Reala, Bayerna, Barcelone, Juventusa i svih drugih velikana, ali ovaj dječak mora znati uživati u fudbalu, «najljepšoj sporednoj stvari na svijetu», jednako kao i svi njegovi vršnjaci…

Mirza je rođen 18. aprila 2005. godine u Goraždu, a odličan je učenik OŠ «Ustikolina» iz Ustikoline, odakle su i njegovi roditelji. Visok je 158 cm i težak 43 kg, što je «taman» za njegov uzrast.

Podrinjska regija uvijek je bila pravi rasadnik fudbalskih talenata, a možda će i ovaj tinejdžer nastaviti put uspješnih igrača koji dolaze sa ovog područja. Zahvaljujući odličnoj saradnji koji njegov matični klub «Kolina» iz Ustikoline (BP kanton, Federacija BiH) ima sa klubovima iz RS, Gluhačević je već igrao i za ŠF «Bambi Soko» (Višegrad), FK «Glasinac» (Sokolac), a kako smo već spomenuli zapazili su ga i skauti bivšeg kontinentalnog i interkontinentalnog šampiona, beogradske «Crvene Zvezde».

Trenirati je počeo već kao 5-godišnjak, a talent dolazi s «porodičnim genima», pa mu je i nekoliko godina stariji brat Hamza perspektivni junior u Goraždu.

– Kada je u pitanju bavljenje fudbalom ambicija mu je nastavljanje porodičnog uspjeha u fudbalu, i nada se da će jednog dana zaigrati za Real Madrid.

Zasad, Mirza nastupa za FA «Academica» iz Sarajeva, akademiju koja radi po programu slavnog «Ajaxa», i namjera mu je, kao i saigračima, u sezoni koja je pred nama pokazati da je U14 godište sarajevskih akademičara jedna od najboljih ekipa tog uzrasta u regionu.

Gluhačević je u fudbalskom smislu dešnjak, a kako to treneri vole reći, polivalentan je igrač – može zauzeti više pozicija u ekipi, prednjeg ili zadnjeg veznog, napadača, krilo…

 

Individualne nagrade i priznanja:

Najbolji igrač na turniru u Rogatici

Najbolji strijelac u Dječijoj fudbalskoj ligi «Fudbal spaja ljude»

Kolektivne nagrade i priznanja:

Turnir na Sokolcu: 2013 – 2. mjesto / 2017 – 1. mjesto / 2018 – 3. mjesto

Turnir na Braču 2018 – 3. mjesto

Turnir u Rogatici: 2017 – 3. mjesto / 2016 – 1. mjesto

Turnir u Ustikolini: 2017- 1. mjesto / 2016- 3. mjesto / 2018 – 1. mjesto

Turnir na Palama 2018 – 2. mjesto

Turnir u Foči 2017 – 1. mjesto

Turnir u Arilju 2016 – 3. mjesto

Turnir u Požegi 2017 – 3. mjesto

(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *