TONI KARAČIĆ: Naša škola želi potvrditi status jedne od najboljih u BiH

Iz godine u godinu svojim radom i rezultatima Škola nogometa NK Široki Brijeg potvrđuje epitet vodeće škole u Hercegovini i jedne od najuspješnijih škola fudbala u cijeloj BIH. Prošle godine juniori ovog kluba osvojili su kup BIH, a i ove godine sve kategorije škole fudbala Široki Brijeg nalaze se pri vrhu svojih takmičenja.

To su im omogućili kvalitetni uslovi koje imaju u svom trening kampu, a uz odlične rezultate koje postižu igrači omladinske škole treba napomenuti da je u prvoj ekipi Širokog Brijega oko 50% domaćih igrača koji su prošli omladinsku školu, kao i to da su iz ovog kluba prošle godine ostvareni neki od najvećih transfera u BIH – Menalo u Dinamo, Lončar u Rijeku, a prije toga Kožulj u Hajduk, Marić koji trenutno nastupa u Osijeku, Zlomislić u Vojvodini…

S obzirom na sve to odlučili smo porazgovarati s voditeljem škole NK Široki Brijeg Tonijem Karačićem koji je zbog zdravstvenih problema neko vrijeme izbivao s fudbalskih terena, ali ipak nije propuštao da prati nastupe omladinske škole.

Zdravstveni status?

– Trenutno je stanje relativno dobro, taj dio zdravstvenih problema je iza mene i nadam se da ću uskoro se vratiti u punom kapacitetu u rad škole fudbala i fudbalu općenito.

I ove sezone sve mlađe selekcije bilježe zapažene rezultate kadetska ekipa trenutno je vodeća, juniori su treći… Kako ste Vi zadovoljni općenito sa stanjem u školi nogometa kao i rezultatima u ovoj sezoni?

– To je odlika naše škole i potvrda dobrog rada, kojeg karakteriše jedan kontinuitet. Veliki interes igrača iz cijele BiH koji su već naši članovi i koji će to postati je potvrda da smo postali prepoznatljivi u radu sa mladim igračima što je na ponos svih nas u školi fudbala, ali i ljudima koji vode klub.

U rad omladinske škole ste priključili još nekoliko trenera koji bi trebali upotpuniti rad škole?

– Moram se zahvaliti ljudima koji vode klub i koji su prepoznali trendove u fudbalu, te su nam osigurali dodatna sredstva da možemo uključiti nove ljude u rad škole, sve u cilju postizanja još boljeg kvaliteta rada. U rad su uključeni bivši igrači kluba Wagner, Bubalo i Hrkać koji su se u punom kapacitetu uključili u rad i provode točno utvrđeni plan i program sa selekcijama. Omladinci imaju privilegiju učiti iz njihovog bogatog igračkog iskustva. Moram pohvaliti njihovu pozitivnu energiju i entuzijazam, kao i ostale trenere u klubu koji su im svojim iskustvom i radom pripomogli da se što brže adaptiraju na rad u omladinskom fudbalu. Naglasit ću da klub iz godine u godinu osigurava još kvalitetnije programske i organizacijske uslove rada škole za sve selekcije od U-8 selekcije do U-19. Klub organizacijski osigurava sredstva školi da ima preko 1.200 akcija, što utakmica, što treninga koji se provode po visokim standardima na nivou godine. Škola na najbolji način opravdava ta uložena sredstva takmičarskim rezultatima gotovo svih selekcija, brojem igrača koji participiraju u prvom timu, kao i transferima naših igrača iz seniorskog tima na osnovu kojih se vraća dio uloženih sredstava u klub.Danas velik broj mladih igrača prerano odlazi u inostranstvo. Kakav je stav škole obzirom da su vas napustili neki igrači koji su otišli u Samdoriju, Rijeku…, i Vas kao trenera, a i dugogodišnjeg selektora U-19 BiH? Zasigurno da imate velika iskustva po tom pitanju?

– Sigurno da nam ide u prilog svaki interes nekih europskih klubova za naše igrače kojeg je bilo ranije, a i sada. To je još jedna potvrda dobrog rada u školi fudbala. Stav kluba, a i moj lični, je da se protivimo preranom odlasku maloljetnih igrača vani, normalno u tolikoj mjeri koliko možemo da utječemo na igrača tj. roditelja. Također, praksa je pokazala da većina igrača koji su otišli iz BiH kao maloljetni igrači nije iskoristio te blagodati i zabilježio se u ozbiljnom fdubalu tako da i neke statistike idu u prilog tome u omjeru 80% naspram 20% igrača koji su iskoristili prerani odlazak. Mislim opet, trebamo biti realni i da uporedimo naš budžet škole, organizaciju, infrastrukturu, selektivni proces, mnogo je skromniji u odnosu na njih. Međutim, te blagodati imaju svoje prednosti i mane. Prednost je da imaju sve na raspolaganju da razviju svoje sposobnosti na najveći nivo. Mane su odrastanje u neprirodnom ambijentu (bez roditelja, prijatelja, daleko od škole…), adaptacija na velike sredine, konkurencija u ekipi, visoka ljestvica u selektivnom procesu, visoka očekivanja i stres kako za igrača tako i za roditelja. U konačnici visoki su zahtjevi seniorskog tima u odnosu na kvalitet i mogućnosti igrača, jer im je lakše kupiti nego stvoriti konkurentnog igrača. U odnosu na nas koji radimo u mnogo skromnijim uslovima, ali možemo osigurati optimalan kvantitet i kvalitet treninga i utakmica za selekcije koje su od presudnog značaja za razvoj igrača. Mnogo smo fleksibilniji u radu (ispravljanju tehničko-taktičkih sposobnosti) u selektivnom procesu je manja konkurencija, odrastanje u prirodnom ambijentu (nadzor roditelja, škola, prijatelji), manje stresne situacije. U konačnici zahtjevi lige u seniorskom fudbalu su primjereni za mlade igrače u kojima mogu sazreti i afirmirati se u konkurentne igrače za europske klubove. Lakše im je stvoriti nego kupiti konkurentnog igrača. Najbolji primjeri za to su naši igrači koji su potvrdili to pravilo: Lončar -Rijeka, Menalo – Dinamo, Kožulj – Hajduk, Marić – Dinamo, Osijek…

Spominjali ste infrastrukturu, kakvo je stanje trenutno, s kojim uslovima raspolažete za rad omladinske škole?

– Mi na raspolaganju imamo klupski kamp koji nam pruža kvalitetne uslove za rad, u kojima možemo osigurati i provesti organizacijski i programski rad omladinske škole. Na raspolaganju imamo dva prirodna i jedan teren s umjetnom travom, terene manjih dimenzija, klupsku teretanu, dijagnostiku, sva trenažna pomagala koja su potrebna za kvalitetan rad. Imamo obavezu i zahvalnost prema ljudima koji su vodili i koji vode klub, to je dokaz njihove odgovornosti i entuzijazma, te konačno ulaganja ogromnih finansijskih sredstva u klub da bi osigurali što kvalitetnije uslove rada. Već naredne godine trebali bismo imati na raspolaganju novi umjetni teren, postoji mogućnost postavljanja reflektora u kampu, koji će nam osigurati još kvalitetnije uslove za rad i priliku da i u budućnosti opravdamo epitet vodeće škole u Hercegovini i jedne od vodećih škola u cijeloj BiH.Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *