U ENGLESKOJ: Nastavlja se meteorski uspon Edona Prutia, talentovanog i 16-godišnjeg Sarajlije
Predstavljamo: Edon Pruti centarhalf (U18) FC Burnley!

Pripremio: Namik Alimajstorović/
BHDINFODESK-Birmingham

Nastavlja se zaista meteorski uspon Edona Prutia, talentovanog i 16-godišnjeg Sarajlije, koji od ljetos blista u redovima engleskog premijerligaša FC Burnley. Po dolasku iz FC Stevenage gdje je u kategoriji (U15 i U16) bio praktično nezamjenljiv na poziciji lijevog odbrambenog igrača, istu poziciju zauzeo je i u timu (U18) ovog renomiranog premijerligaša.

Naravno, s obzirom da je ljevak, mladi Edon pruža odlične partije na poziciji centarhalfa i lijevog beka, kako navodi, zbog njegove visine (190 cm) ipak najviše mu «leži» pozicija broj pet. U to se mogao uvjeriti i potpisnik ovih redova koji ga je u okviru «U18 Professional Development League» u Birminghamu, «skenirao», u meču između FC Birminghama i FC Burnleya. Gosti su slavili (3:1) u ovom susretu, a Edon je pružio zaista dobru partiju, jednostavno bio je neprelazan.

Nakon utakmice za agenciju BHDINFODESK je izjavio: «Ove sezone igramo odlično, u vrhu smo tabele, ova liga, «U18 Professional Development League» u Engleskoj je najvažnija karika u pretvaranju mladih fudbalera u istinske profesionalce. Vec 6-7 godina ovdje se puno ulaže u omladinski fudbal i onda ne čude rezultati koje nacionalna selekcija Engleske postiže na svim starosnim nivoima. Evo vidjeli ste danas, kamp FC Birmingham za razvoj mladih igrača u okviru kojeg imate 16 fudbalskih terena, još bolje uslove imamo mi u FC Burnley, naš trening kamp je među najmodernijim na Ostrvu. Onda nikoga ne čudi, da te «fabrike» mladih talenata svakodnevno izbacuju vrhunske fudbalere».

Foto: Trening centar Birmingham City

Naravno, osim talenta mladi igrači trebaju puno trenirati i raditi, pitali smo Edona kako to izgleda u akademiji premijerligaša FC Burnley?

«Vidite moj jedini slobodan dan u sedmici je nedjelja, tada mogu da se posvetim sebi, ostalih šest dana u punom kapacitetu sam posvećen fudbalu. Utakmice obično igramo subotom, a od ponedjeljka do petka moj je život fudbal i sportski koledž, gdje u okviru akademije svaki dan uz loptu i knjigu provedem 12 sati. Vjerujte moja jedina obaveza je da vrijedno treniram i učim, upijam savjete struke i živim sportskim životom, o svemu drugome računa vode odgovorni ljudi iz naše akademije. Od ljetos, sam odvojen od svoje porodice, to mi je u početku teško padalo ali i to sam sada prebrodio, pošto imam veliku podršku moje familije koja redovno prati sve moje nastupe širom Engleske»-


S obzirom na njegove fizičke predispozicije, izraženi talenat, radne navike koje posjeduje te dobre partije koje pruža u novom timu, Edona Prutia smo posredstvom US Socer Educationa «svijetla obraza» predložili čelnicima bosanskohercegovačkog fudbalskog saveza, na dodatno detaljno skeniranje u Trening centar nacionalne selekcije u Zenici…


(FudbalTalent.com/BHDINFODESK – BIRMINGHAM)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *