Zašto miješanje roditelja u nadležnosti trenera NIJE DOBRO

Budite podrška treneru koji želi pomoći da vaše dijete ode stepenicu više. Za to se trener godinama školovao i možda vam se čini nekada da nešto nije po vašim planovima i željama, ali trener, budući da prati trenažni proces, mora ostati dosljedan i biti pošten prema svoj djeci te nagraditi trud najboljih.

Vjerujte treneru i zbog vas i zbog vaše djece. Trener to radi ponajviše iz ljubavi prema sportu, budući da plaća koju prima nije ekvivalentna trudu kojeg ulaže. Za vrijeme takmičenja trener vodi djecu, a ne vi, stoga budite roditelj, a trener neka bude trener. Nije pošteno prema treneru da roditelj daje dodatne instrukcije s tribina te je zbunjujuće za dijete koje se počinje loše osjećati jer više ni samo ne zna šta će raditi, hoće li slušati vas koje voli najviše na svijetu ili trenera koji im je uzor na treningu i za kojeg mu i vi govorite da ga treba slušati.

To klincima stvara grč u želucu. Uvijek misle da su oni krivi za nešto tako da to nije konstruktivno. Znamo da se roditelji bore za prava djece, ali važno je koju poruku šaljemo i na koji način. Ne obraćajte se djeci za vrijeme treninga ako nije nužno. Ako oni dolaze k vama usmjerite ih na trenera ili ih pomalo ignorirajte. Čuli ste onu staru da dijete od 6 godina ima 20 minuta koncentracije, a mlađe dijete puno manje. Treneri se trude naći tanku nit srca po kojoj će se popeti da bi bili zanimljivi djeci sat vremena ili manje, ovisno o kojoj je dobnoj grupi riječ.

Ako treneri dobro rade svoj posao, onda većinu stvari rade s djecom kroz igru, jer znaju da je to njihov način komunikacije. Treneri se trude privući pažnju djece kako bi pojedinačno i grupno napredovali. Svako dijete je posebno i svako dijete ima svoje prednosti i nedostatke koji se bruse kroz trening. Nije lako postići kvalitetnu radnu atmosferu i svaki put kad dajete djetetu instrukciju kako napraviti neku vježbu, usporavate rade grupe.

Možda vam se čini da je vaše dijete živo, ili da ne sluša, ili mu trener nije najbolje objasnio, ili je nekom objasnio bolje, a nekom gore, pričekajte! Vratit će se trener i po vaše dijete i ponoviti sto puta ako treba. Djeci je bitno da se igraju i da budu sami na treningu kao što su u vrtiću i školi, ali nije ni to «sveto pismo», jer ako je dijete tek došlo u klub pa se boji ili srami i još se nije naviklo na nove prijatelje i trenere, normalno da ćete mu biti podrška. Međutim, kada se opusti, nemojte mu biti uteg, jer je vama užitak biti na treningu.

Ako ste već na treningu gledajte i uživajte što je vaše dijete na pravom mjestu. Velikim dijelom, vi ste za to zaslužni. Ako imate viška novca i želite podržati rad kluba da lakše ostvari svoju misiju, prvo se pitajte radite li to da vam dijete igra u prvoj momčadi ili to radite jer ste novi stup kluba, prava duša bez koje bi klub sporije ostvarivao ciljeve. Ostanite visoko. Ako već donirate, nemojte stajati sa štopericom na takmičenju i pratiti koliko dugo vaše dijete igra. Tu odluku prepustite trenerima. Nemojte djeci davati novac ako su bila dobra na treningu. Nemojte ih učiti da se novcem rješavaju stvari. Vjerujte u svoju djecu jer iza svakog uspješnog djeteta stoji ponosan roditelj koji vjeruje u svoje dijete. Oni su vaše ogledalo. Vi ste glavne face, a mi smo vaša mala produžena ruka koja prati dijete na ispravnom putu.

Želim vam da vam ta veličanstvena avantura zvana odgoj bude prepuna onog najvažnijeg jednom roditelju – osmijeha vaše djece!

(fudbaltalent.com/DalmacijaNews)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *