ZBOG VELIKE OPASNOSTI PO ZDRAVLJE: Djeci do 18 godina zabranjuje se igra glavom!?

«U profesionalnom fudbalu igranje glavom treba ograničiti, a za djecu mlađu od 18 godina i zabraniti», smatra jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za povrede mozga, doktor Bennet Omalu.

On je otkrio hroničnu traumatsku encefalopatiju (CTE), degenerativnu bolest koja ubija ćelije mozga, a najčešće se pojavljuje kod sportista koji se bave borilačkim sportovima, američkim nogometom, košarkom, hokejom ili fudbalom.

«Udaranje glavom objekta koji putuje velikom brzinom nema smisla. Opasno je. Ljudski mozak je poput balona u lobanji, a svaki put kad glavom udarite fudbalsku loptu, oštećujete svoj mozak», tvrdi ovaj ekspert.

U razgovoru za BBC Radio 5, odnosno emisiju uživo Phil Williamsa, Omalu je dodao: «Nijedno dijete mlađe od 18 godina ne bi trebalo u fudbalu udarati loptu glavom».

«Djeca ispod 14 godina trebala bi igrati fudbal s manje kontakta koji treba biti posebno razvijen za njih. Djeca od 12 do 18 godina smiju igrati, ali treba zabraniti igranje glavom», smatra Omalu.

Iako CTE nije do kraja istražena bolest, čini se da je uzrokovana ponavljanom traumom mozga. Jedna studija JAMA (Journal of the American Medical Association) iz 2017. godine, otkrila je u 200 preminulih igrača američkog nogometa da je njih 90% imalo CTE. Čak 71% imalo je težak oblik hronične traumatske encefalopatije.

NFL, vodeća liga američkog nogometa, zbog toga već godinama dobiva sudske tužbe bivših igrača te iz sezone u sezonu preduzima mjere kako bi se smanjile povrede glave, najviše potres mozga, što je najčešća povreda profesionalnih igrača NFL-a.

Igranje nogometa povećava rizik razvijanja demencije i CTE u starosti

U euro nogometu također su zabilježeni tragični slučajevi. Jeff Astle, bivši igrač engleske reprezentacije i West Bromwich Albiona, umro je 2004. godine nakon što je 10 godina patio od Alzheimerove bolesti. Utvrđeno je da je uzrok smrti trauma mozga kao posljedica udaranja kožnih lopti, koje su bile još opasnije u 1960-im i 1970-im kada je Astle igrao.

Svoj intervju na BBC radiju doktor Omalu završava porukom onima koji bi se teško priviknuli na takvu promjenu s obzirom na to da je igranje glavom u fudbalu jedan od ključnih segmenata igre.

«Znam da je ovo teško za mnoge, nauka napreduje, evoluira. Mi se mijenjamo s vremenom. Društvo se mijenja. Vrijeme je da promijenimo neke svoje navike», zaključio je dr. Omalu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *