NA DANAŠNJI DAN: Rođen Miralem Pjanić

Na današnji dan 1990. godine u Tuzli rođen je Miralem Pjanić, bosanskohercegovački fudbaler i član bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije.

Trenutno nastupa za italijanski klub Juventus iz Torina. Početkom rata u Bosni i Hercegovini sa porodicom je izbjegao u Luksemburg.

Miralemov otac Fahrudin bio je golman FK Jedinstva iz Brčkog, te FK Drine iz Zvornika.

Nogometnu karijeru počeo je u omladinskom pogonu kluba Schifflange 95 iz Luksemburga. 2004. godine prelazi u omladinski pogon francuskog FC Metza, za koji je 2007. godine potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. U Francuskoj prvoj ligi debitovao je 17.08.2007. godine na utakmici između FC Metza i PSG-a.

Već poslije treće odigrane utakmice u koju je ušao sa klupe, ukazuje mu se puno povjerenje i tako postaje standardan igrač. Svojim sjajnim nastupima počeo je privlačiti pažnju velikih euro klubova. te ubrzo prelazi u Olympigue Lyon. 31.08.2011. godine za €11 miliona prelazi u Romu.

3. juna 2016. godine za €32 miliona Pjanić prelazi u rivalski klub Juventus. Svoj prvi gol za reprezentaciju postigao je 3. marta 2010. godine na Koševu na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Gane, kada je u 65. minutu pogodio za pobjedu od 2:1.

(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *