“Ovaj momak je limitiran, nema od njega igrača za nas”: VAN DIJK PRVO PODCIJENJEN, ONDA BIO NA RUBU SMRTI I NA KRAJU…

Zahvaljujući svojim igrama u dresu Liverpoola sa kojim je osvojio Ligu šampiona, kao i nacionalne reprezentacije s kojom vraća “Oranje” na put stare slave, Virgil Van Dijk (28) je vrlo vjerovatni osvajač iduće nagrade “Zlatna lopta”…

Skraćenu listu od 30 kandidata za Ballon d’Or idućeg mjeseca bi trebao objaviti France Football, a pobjednik bi trebao biti objavljen u 12. mjesecu. Mnogi Holanđanina vide kao zasluženog potencijalnog dobitnika te nagrade.

PRAO SUĐE I TRENIRAO FUDBAL. Ipak, stvari nisu uvijek izgledale tako za danas vjerovatno najboljeg stopera na svijetu. Rođen je 1. jula 1991. godine u Bredi, od oca Holanđanina i majke iz Surinama. U svojim tinejdžerskim godinama, uporedo je trenirao i igrao za akademiju Willem II i radio povremeno kao perač suđa.

Bivši trener Virgila van Dijka otkrio je kako je Liverpoolov defanzivac bio blizu smrti 2012. godine. Van Dijk je tada imao samo 20 godina i igrao je za Groningen.

Do svoje 17. godine igrao je na desnom beku, a poziciju stopera zauzeo je 2008., kada je u kratkom periodu narastao čak 18 centimetara (danas je visok 193 cm, op.prir.). Ipak tadašnji trener u Willemu II Edwin Hermans vjerovao je da Van Dijk “ima previše limita”, pa ga nisu izabrali za prvi tim.

KOEMAN PREPOZNAO POTENCIJAL. Međutim, 2010. godine bivši internacionalac Martin Koeman, koji je radio za FC Groningen skautirao je Virgila i prepoznao u njemu potencijal, pa je mladić prešao u ovaj klub. Dalje mu je karijera uglavnom išla uzlaznom putanjom, ali s jednom epizodom za koju se manje znalo…

Van Dijk otkrio tajnu: EVO ZAŠTO ME NIKO NIJE USPIO PREDRIBLATI!

DRAMA U GRONINGENU. Van Dijk je bio na ivici smrti, nakon što se razbolio poslije utakmice Eredivisie protiv Excelsiora, ali zvaničnici su smatrali kako je to samo obična bolest dok se kasnije nije pojavila upala slijepog crijeva, peritonitis i bubrežna infekcija.

Virgil je bio bolestan, ali nismo znali u kojoj mjeri. U početku smo mislili da ima gripu. Bio je kod kuće nekoliko dana i bolovao. Otišao je u lokalnu bolnicu, ali nisu uspjeli pronaći ništa pa su ga ponovo poslali kući. Bol se pogoršavala i kada je njegova majka doputovala da ga vidi, shvatila je koliko je situacija loša. Odvela ga je u drugu bolnicu, što se pokazalo ključnim. Bio sam šokiran. Kada se vratio u klub, iz velikog se čovjeka pretvorio u ozbiljnu osobu. Srećom, uspio se prilično brzo oporaviti, prisjetio je Groningenov rezervni trener Dick Lukkien u intervjuu za FourFourTwo.

PISAO OPORUKU. Budući da je stanje Van Dijka bilo teško, bio je prisiljen na operaciju, pa je propustio posljednja dva mjeseca sezone kako bi se oporavio. Došlo je i do toga da je mladić pisao oporuku kako bi financijski osigurao majku ukoliko se dogodi najgore.

Još se sjećam ležanja u tom krevetu. Jedino što sam mogao vidjeti bile su cijevi iznad mene. Tijelo mi je bilo slomljeno i nisam mogao ništa učiniti. U tom trenutku najgori scenariji zvižde oko tvoje glave. Život mi je bio ugrožen. Moja majka i ja smo se molili Bogu i razgovarali o mogućim scenarijima. U nekom trenutku sam morao potpisati neke papire. To je bio svojevrsni testament. Da sam umro, dio novca otišao bi mojoj majci. Naravno, niko nije želio o tome razgovarati, ali to smo morali učiniti. Moglo je biti gotovo, izjavio je stoper o događaju iz 2012. godine.

(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *