SJAJNOM IGRAČU HRVATSKE KAO DJEČAKU «SRUŠIO SE SVIJET»: U Hajduku su mislili da nije dovoljno dobar…

Jedna od uzdanica hrvatske reprezentacije je i 24-godišnji Ante Rebić, a «Večernji list» donio je priču o počecima ovog brzonogog igrača koji je u jednom trenutku, kao tinejdžer, čak razmišljao da se ostavi nogometa!

Mate Lešina, bivši je tajnik nogometne škole NK Imotski. čovjek koji je cijeli život posvetio nogometu i praćenju mladih talenata svoga kraja. Ante Rebić (24) dijete je Vinjana Donjih, njegov pravi nogometni put počeo je u Imotskom, upravo u klubu u kojemu je njegov razvoj nadgledao Mate Lešina.

Naš klub uvijek je okupljao najnadarenije dječake iz našega kraja pa se sjećam kako je Rebić došao iz Vinjana u grupi dječaka rođenih između 1992. i 1995. Njegova generacija je Silvio Begić, koji je postao prvoligaški igrač u zaprešićkom Interu, zatim Lokomotivin Ante Majstorović, a kod nas je bio i napadač Osijeka Mirko Marić rođen 1995. godine, prisjeća se Lešina.

Robusni, čvrsti, plećati Ante Rebić stigao je u Imotski kao 15-godišnjak i odmah demonstrirao svu svoj talent.

– Znali smo za njegov potencijal, a kod nas je on još više došao do izražaja. Međutim, u jednom trenutku boravka u NK Imotski Anti se odjednom bio srušio cijeli svijet. Igrali smo kvalifikacije za ulazak u prvu kadetsku ligu i nismo uspjeli jer nam je najbolji igrač Rebić bio pozvan od Hajduka na kadetski turnir u Bari. Kada se vratio iz Italije, sjeo sam s njegovim ocem Boškom i u međuvremenu preminulim Jurom Puljizom i čuo od Boška Rebića kako Hajduk u njegovu sinu Anti ne vidi dovoljno dobar potencijal te kako razočarani dečko ne želi više igrati, razmišljajući ovako: «Ako me Hajduk ne želi, nemam što tražiti u nogometu!»

I Puljiz i Lešina tada su se suprotstavili razočaranim Rebićima.

– Ne znam zašto se u Splitu pojavila ta fama o Rebiću, premda me ona ne iznenađuje jer Hajduku su tako pobjegli i Boban i Modrić. Kada sam čuo da se želi ostaviti nogometa, nazvao sam svoju školsku prijateljicu Višnju Žužul i dao im preporuku za Antu, jamčeći za njega, tvrdeći kako se zaista radi o iznimnom talentu. Što je on igrajući za RNK Split i dokazao. Uspoređujući Rebića iz dječačkih i sadašnjih dana, mogu reći da se uozbiljio i potpuno sazrio i tvrdim vam kako će Ante završiti u nekom od deset najvećih svjetskih klubova – zaključio je Mate Lešina.

U Zagrebu su novinari pronašli i Višnju Žužul, suprugu vlasnika RNK Split Slavena Žužula. Od prvoga dana boravka u Parku mladeži Žužuli su prihvatili Antu Rebića kao vlastito dijete…

– Nikome nisu mogle promaknuti Antina brzina, silina, imponirao je fizičkom snagom pa je brzo bio priključen prvoj momčadi Splita – prisjeća se gospođa Višnja, koja vrlo dobro poznaje i karakterne crte silovitog Imoćanina.

– Ante je prije svega pošten, neiskvaren dečko, plemenita srca i tople duše. Pomalo je neukrotiv, ima nešto buntovničko u sebi, dozu agresije, što je za nogometaša vrlina. Moj suprug uvijek je stajao iza njega, i Ante je to na najbolji način vraćao. Sjećam se dobro njegovoga debija, kada je s 18 godina zabio gol Dinamu u Maksimiru – nastavila je Višnja Žužul.

Prisjetila se i jedne pomalo neugodne, ali simpatične anegdote s početaka Rebićeve karijere.

Kada smo letjeli u London na utakmicu s Fulhamom, Ante je zakasnio na autobus koji nas je vozio u zračnu luku, pa je tamo stigao naknadno. Za taj propust trener Ivan Katalinić sankcionirao ga je odstranjivanjem iz momčadi, što mu je moj suprug zamjerio, jer ta je utakmica bila prilika da Antu Rebića upozna cijela Europa. Katalinić je tada u momčad stavio Marka Jordana – navodi Višnja Žužul.

Katalinić je sve potvrdio.

– Da, nisam Rebića tada stavio ni među 18 kandidata za momčad želeći mu pokazati što je to profesionalizam. Da, Žužul mi je to zamjerio, ali ne samo radi Rebića. Tada sam iz momčadi izostavio još dvojicu njegovih Imoćana, Ćapina i Žužula. To mi nije mogao oprostiti – prisjeća se Kate.

Osim svog supruga Slavena, Višnja Žužul ističe i zasluge bivšeg selektora za Rebićev uzlet u orbitu.

Niko (Kovač) je od početka vjerovao u Antu. Upoznala sam Kovača, on je moralna vertikala, ali i pravi psiholog i pedagog, idealan trener za Antin karakter. Za Rebića bih rekla kako je dijamant kojega treba izbrusiti da postane brilijant. Uz čvrste trenerove uzde, Ante je nogometaš koji može završiti u Real Madridu – zaključila je Višnja Žužul.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *