Trebao je biti najbolji SVIH VREMENA, ali je nevjerovatno propao: “Bio sam nula”

Michael Owen bio je najveći talent engleskog nogometa. Oni koji su ga gledali prije debija za Liverpool vjerovali su da on treba postati najbolji engleski igrač svih vremena, a lako moguće i najbolji svjetski.

Već kao devetogodišnjak u jednoj lokalnoj akademiji u Liverpoolu postigao je 97 golova. Na Anfield je stigao s 12 godina, a u prvu momčad Liverpoola uskočio je sa 17 godina i odmah bio najbolji strijelac sezone. Već u prve dvije sezone se preforsirao.

Do 20. rođendana bio sam među najboljim igračima svijeta. Najbolji sam bio sa 17, 18 i 19 godina. Moj pad počeo je već u 21. godini, izjavio je Owen koji je četiri dana nakon 22. rođendana osvojio Zlatnu loptu. Slavio je ispred Raula, Kahna, Beckhama, Tottija, Figa, Rivalda, Zidanea…

– Kad sam imao 19, povrijedio sam preponu i nikad se nisam dobro oporavio. S 21 godinom sam osvojio Zlatnu loptu, ali povrede su me već tad počele usporavati.

U Liverpoolu je proveo osam godina i odigrao skoro 300 utakmica. Zabio je 158 golova (slavio ih je podizanjem kažiprsta u zrak), ali tempo koji je sebi nametnuo i očekivanja engleske javnosti od njega bili su preveliki. Počeli su problemi s povredama, a uslijedila je i lošija golgeterska sezona 2003./04., kada je postigao 19 golova u svim takmičenjima. Otišao je u Real i zažalio. U Madridu je proveo samo jednu sezonu, upravo onu kada je Liverpool u epskom finalu protiv Milana osvojio Ligu prvaka.

Nakon toga se vratio u Englesku, ali ne u Liverpool, kao što se očekivalo, nego u Newcastle, koji je Realu ponudio najviše za njega, 25 mil. eura. U ljeto 2009. godine, nakon što je u tri sezone postigao 30 golova za Newcastle, bez odštete je otišao u Manchester United. S najvećim Liverpoolovim rivalom osvojio je svoj jedini naslov prvaka, a karijeru je završio prije šest godina u sezoni u kojoj je odigrao osam utakmica za Stoke.

Vjerujte, nikad mi nije bio san igrati za Stoke, Manchester United i Newcastle, izjavio je danas 40-godišnji Owen o posljednjim klubovima karijere.

– Teško je to objasniti. Čak sam i sam bio svjestan da sam nula s 33 godine u poređenju s onim što sam bio ranije, ali sam u glavi mislio da sam i dalje najbolji. Patio sam i borio se u glavi. Ne stidim se posljednje faze karijere, iako bi mnogi voljeli da se stidim.

Nakon završetka karijere BBC je o njemu napisao: “Owen ne zaslužuje da ga se kao jednog od najboljih engleskih napadača modernog doba sjećamo iz sentimenta. Njegova statistika govori sama za sebe. Reći da je Owenova karijera ostala neispunjena znači da ignoriramo sva njegova postignuća i zlatne trenutke koje je ostavio iza sebe…”

Mnogi se ne sjećaju njegove statistike, ali se sjećaju gola Argentini na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

– To mi je bio najljepši gol u karijeri, bio je nevjerovatan, ali da se mogu vratiti u jedan dan svoje karijere ne bih izabrao utakmicu protiv Argentine, nego finale FA Cupa u Cardiffu protiv Arsenala kad sam postigao pobjednički gol.

(FudbalTalent.com/Index.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *