KAO DJEČAK IGRAO JE BOSONOG: Ipak, to mu nije smetalo da postane najbolji igrač svih vremena!Ovih dana o njemu su opet pisali gotovo svi svjetski mediji, zbog navodnog pogoršanja zdravstvenog stanja tog 78-godišnjaka. Prilika je to možda da podsjetimo mlađe čitaoce na biografiju čovjeka koji je gotovo postao sinonim za sjajnog nogometaša…

Pelé, kojeg su zvali i «Crni biser», je jedan od najvećih igrača fudbala svih vremena. S nacionalnom reprezentacijom tri puta je osvajao svjetsko prvenstvo (1958. Švedska, 1962. Čile i 1970. Meksiko), a u karijeri je postigao preko 1.000 golova. Već kao tinejdžer vodio je nacionalnu reprezentaciju do prve titule svjetskog šampiona.

Edson Arantes Do Nascimento, koji je izabrao nadimak Pelé, rođen je 23.10.1040. u Tres Coracoesu (Brazil), a bio je sin fudbalera koji je igrao u nižim rangovima takmičenja.

Pelé je odrastao u ekstremno siromašnom okruženju, gdje je jedini izvor zabave za siromašnog dječaka bilo igranje fudbala – i to bosih nogu i s improvizovanom loptom, kakve se kod nas zvala «krpenjača».

Mnogi brazilski igrači izaberu nadimke bez nekog posebnog značenja. Njegovog oca su zvali «Dondinho». A mladi Edison je uzeo nadimak «Pelé», a tvrdi da se ne sjeća kako i zbog čega ga je izabrao. Peléa je trenirao otac i trud se vrlo brzo isplatio. Već kao 11-godišnjak, on je zaigrao za svoj prvi fudbalski tim iz grada Bauru.

Ubrzo je pokazao svoj talent i bio među najboljim igračima, a u dobi od 15 godina njegov mentor i savjetnik, bivša brazilska zvijezda Waldemar de Brito, Peléa je odveo u Sao Paulo kako bi se okušao u prvoligaškom timu. Međutim, tamo su ga odbili, pa je de Brito odveo tinejdžera u kojeg je vjerovao u klub Santos, gdje su ga plaćali oko 60 dolara mjesečno da bi igrao. Zatim je otišao na posudbu u Vasco de Gamu.

U Santos se vratio nakon SP u Švedskoj, gdje je dao dva gola u dramatičnoj pobjedi 4:2 nad domaćinima. Sa Santosom je osvojio 6 titula, a na svjetskom prvenstvu u Čileu (1962. godine) povreda ga je spriječila da pokaže svu raskoš svog talenta i vještine. Osam godina kasnije ponovo će biti na najvećoj svjetskoj sceni, a prethodno je, 19. novembra 1969. godine, pred 100.000 ljudi u Rio de Janeireu postigao svoj 1.000-ti gol!U 1970-im Pelé je za 7 miliona dolara potpisao za tim «New York Cosmos» koji je igrao u tadašnjoj «North Americac Soccer», a 1977. «Cosmos» je osvojio titulu. Pelé je učinio mnogo na popularizaciji fudbala u SAD, dotad u toj zemlji malo poznatog i popularnog sporta. 1994. svjetsko prvenstvo je odgirano u SAD, Pelé je bio tu, a njego Brazil osvojio je još jednu titulu šampiona. U maju 1997. izabran je za ministra sporta u Brazilu, a 11. decembra 2001. godine FIFA je Peléa i Diega Armanda Maradonu proglasila «igračima 20. stoljeća»

(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *