“Ovako treba PRIPREMATI FUDBALERE, da budu vrhunski po kondiciji i u stranim klubovima”

Vrlo zanimljiv tekst na stranici Atleta.ba napisao je Elmir Ćerimagić – Ćera, osnivač i predsjednik AK Novi Grad Sarajevo.

U tom tekstu on polemizira sa nekim pomodarskim metodama sportskog treninga, koji su – po njemu – često više u funkciji proizvođača sportske opreme i fitness industrije, nego uspjeha sportista na takmičenjima!?

U tekstu pod naslovom “Marketing uništava sportski trening”, on navodi i primjer priprema jednog fudbalera:

Moram istaći primjer jednog fudbalera koji mi je došao na kondicionu pripremu kod mene početkom ove godine. Riječ je o Mušović Edisu, radio sam s njim klasičnu atletsku tehnologiju, sa usmjerenom izmjenom u pravcu fudbala. Radio je pet puta sedmično, sve što sam mislio da je dobro, kao što je rad sa tegovima, sprintevi, skokovi, kilometraža, prepone, bacanja i sve drugo. Niti jednom nije rekao treneru ne treba mi to ili nemojte to da radimo. Kao rezultat toga je da je početkom jula u Češkoj na probi bio najbolji u svim kondicionim testovima. Također sam imao slučajeva kad sam neke sportaše, kojima roditelji masno plaćaju treninge, otjerao kući jer su šminkerski pristupali treningu.

Ne kažem da je moj pravac treninga najbolji, naprotiv, vjerujem da ih ima boljih, i ovaj članak nema za cilj da moj ili bilo čiji trenažni pravac istakne kao najbolji, već da se profesionalci odupru promotivnom uticaju, da trezveno i svrsishodno biraju trenažni program. Ako je kondicija, onda to mora biti kondicija, ne smije to biti maženje. Dobro znate za onu izreku “medalje se osvajaju na treningu, a na takmičenje se samo ode po nju”, birajte korisnije, a ne lakše i primamljivije oku. Kad ovoga budu svjesni sportaši, menadžeri klubova, više će ulagati u pravu kondicionu pripremu, a ne u neku prividnu i formalnu, i tad će se dešavati da nam sportaši bar mogu do kraja igrati utakmicu na visokom kondicionom pragu, a pojedinci će se moći nositi sa kondicionim zahtjevima elitnih takmičara – piše Ćerimagić.

Cijeli tekst možete pročitati na OVOM LINKU.

(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *