POTENCIJALNI BH. ZMAJ: Bećir Omeragić, defanzivac Zurciha za kojem “ludi” pola Evrope

Kada imate 17 godina i igrate  u prvoj postavi za jednu od najboljih ekipa u Švicarskoj onda sigurno zaslužujete veliku medijsku pažnju. U ovom slučaju riječ je o mladiću čiji su korijeni iz Bosne i Hercegovine, otac je iz Derventa, majka iz Kozarca, a rat ih je odveo u izbjeglištvo u Švicarsku.

Tamo se 2002. godine rodio Bećir Omeragić, 17-godišnjak, trenutno nogometaš Zuricha, za čije usluge su zainteresovani najbolji klubovi na Starom kontinentu.

Posredstvom njegovog menadžera Romea Filipovića (bivšeg igrača Željezničara i Slobode), koji se već nekoliko godina uspješno bavi menadžerskim poslom stupili smo u kontakt s mladim igračem za kojim je “poludjelo” pola Evrope.

Bećir Omeragić za SportSport.ba izjavio je nešto više o svojoj dosadašnjoj karijeri, ponudama velikih klubova, ugovoru sa Zurichom, ali i reprezentacijama Švicarske, te BiH.

Vaš menadžer nam je kazao da sutra putujete na pregovore s AC Milanom?

– Istina je zajedno sa Romeom Filipovićem sutra idemo za Milano, gdje ćemo obaviti razgovore s ljudima iz kluba, odnosno Paolom Maldinijem i Zvonimirom Bobanom oko eventualnog prelaska u AC Milan. Ja imam profesionalni ugovor sa Zurichom još godinu i pol, tako da će se dosta pitati i moj klub. Iskreno volio bih da pređem u jedan od najvećih klubova u Evropi, a sve je do dogovora i uslova koje će mi ponuditi.

Dobili ste priliku u prvom timu Zuricha i to ste iskoristili na pravi način?

– Sve više prilike u današnjem nogometu dobivaju mladi nogometaši, vaše je da iskoristite ono što je pred vama. Spremno sam dočekao šansu i iskoristio je. Potrefili su nam se i rezultati, dobro igramo i nema ništa ljepše biti u seniorskoj ekipi jedan od najmlađih igrača, a uz to postizati dobre rezultati i igrati dobro.

Prošli ste sve omladinske kategorije reprezentacije Švicarske

– Igrao sam za sve selekcije od U-15 do U-19 u kojoj sam trenutno, imam dobar status, bio sam kapiten kadetske reprezentacije, a sada sam standardan i u juniorskoj selekciji. Imamo dobru ekipu i vjerujem da ćemo u narednom periodu napraviti dobre rezultate.

Iako si rođen u Švicarskoj, a tvoji roditelji su iz BiH, da li je bilo poziva da zaigraš za reprezentaciju BiH?

. Naravno, zvao me Zvjezdan Misimović, obavio je razgovor sa mnom i mojim roditeljima. Mislim da je još rano za neke velike odluke, imam još vremena da se svakako odlučim. Dogovorili smo ponovo da se čujemo s gospodinom Misimovićem i naravno da Bosnu i Hercegovinu nosim u srcu. Trenutno sam samo fokusiran na igre u klubu, gdje mi zaista ide dobro, a ko zna šta će se desiti u budućnosti, izjavio je za spomenuti portal Bećir Omeragić jedan od najvećih talenata u Evropi, koji igra na poziciji stopera, a postoje velike šanse da ovaj nogometaš sutra postane član velikog AC Milana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *