Sati uz loptu, izlizane tene, padovi na betonu… OVAKO SU NEKAD DJECA ŽIVJELA ZA FUDBAL

Foto: Ilustracija
Preneseno sa: Korner – Fudbalski magazin

Iritantni zvuk vekerice budi te u rano jutro. Škola počinje za par sati. Brzinski doručak, oblačenje. Torba(k) koji odvaljuje leđa i tene za fizičko. Na malom odmoru ćeš igrati ganje dok te prestroga profesorica geografije ne zaustavi pogledom kao što crveno svjetlo zaustavlja auta.

Na velikom je već druga priča, torbaci su stative, Damir iz V-2 ima najnoviju loptu. Replika bolja od Tricolorea, Fevernove i Jabulanija. Al’ nijedna ko tango. Trčiš kao da ganja čopor lavova, morak ko čep i crven u licu ko rak.

Rezultat protiv VI-3 je školska senzacija. Zabio si gol za 3:2. To je tvoje svjetsko prvenstvo, liga prvaka i kup Libertadores. Maja iz drugog odjeljenja nije smjela da te vidi takvog. Mokrom rukom ćeš podići šiške, inače bi izgledao kao da te krava zalizala.Poslije škole ćeš do granapa, usput šutajući flašu po cesti kao da voziš slalom kroz odbranu Italije. Panini sličice. Imam, nemam. Koja li je srebrena? A na igralištu ko na La Bomboneri. Svi su već tamo. Može se i ćize blize. Čekat ćeš na red sa svojom ekipom kao pred derbi. Teško je do karte, samo jedan kontejner radi.

Sati uz loptu, izlizane tene, padovi na betonu. Sve te ojačalo kao da si i sam od betona. Krvava koljena i mokri dres sa pijace. Da li je žvaka il’ orginal? Večeras je tekma. Liga prvaka. Prije toga par sati na zidiću jer je već sumrak. Jesi vidio kakav je gol zabio Ronaldo? Brazil je najbolji na svijetu. Dobra je i Holandija, neko iz raje voli Italiju. Argentina je najjača na sokeru.

Djetinjstvo je sretno, djetinjstvo je fudbal. Uskoro će te upisati u neki od lokalnih klubova. Možeš li u selekciju? Ma sve su to štele. Bitno je da mali trenira, nek’ postane dobar insan, lako je za fudbal. A tebi u glavi onaj gol preko torbaka, Maja kako se smješka. I betonsko, naše betonsko…(FudbalTalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *