Šta je važno znati o PRINCIPIMA ISHRANE fudbalera?

Fudbal je fizički ekstremno zahtjevan sport, s obzirom na to da vrhunski igrači više od 70% vremena utakmice provedu izvodeći eksplozivne pokrete visokog intenziteta, kao što su maksimalni sprintovi, skokovi, promjene pravca i snažni fizički dueli. Istovremeno, pretrče distance i do 13 kilometara, pa se sam nameće zaključak da za vrijeme fudbalske utakmice organizam jednog fudbalera sagori i do 2.000 kalorija.

«Obični dan» jednog fudbalera je koncipiran tako da se fizička forma i tehnika bruse i podižu na veći nivo tokom sedmice i to bez maksimalnog iscrpljivanja, koje je rezervisano za utakmice kada je svaki profesionalac spreman da, ako tre ba i potpuno «izgori» za pobjedu svog tima.

Stoga, dan za danom, igračima je važno da svom tijelu obezbijede dovoljnu količinu ugljikohidrata kao primarnih izvora energije.Nakon ugljikohidrata, i tokom samih dana treninga veliku važnost imaju proteini, čija funkcija je u ovom slučaju od posebne važnosti, a radi se o oporavku i pripremi mišića za nove izazove. Za zdravlje organizma i održavanje imunološkog sistema, neophodan je unos zdravih masnoća, a koje profesionalni fudbaleri u organizam unose kroz riblje i maslinovo ulje, orašaste plodove, te manje količine mliječnih proizvoda.

Dan utakmice uvijek predstavlja najveći izazov kako za igrače i trenere, tako i za kompletno osoblje koje se brine o tome da igrači budu u idealnom stanju pred izlazak na teren. Upravo zbog toga većina klubova ima tzv. karantine pred utakmice, u kojima je detaljno uređen i tempiran svaki obrok.
Ciklus ishrane pred utakmice obično počinje 24 do 48 sati ranije, sa generalnim načelom da se u organizam unosi preporučenih 1 do 4 grama ugljikohidrata po kilogramu tjelesne mase 6 sati pred utakmicu.

Kao i u ostalim sportovima, od izuzetne je važnosti to da igrači i sami uvježbaju najbolje strategije pred velike fizičke izazove kakve su utakmice. Uz obroke bogate ugljikohidratima prije utakmice, stručnjaci posebno napominju važnost hidratacije organizma, ističući da bi sat prije meča igrači trebali popiti 400 do 500 ml tečnosti u formi vode ili izotoničnih napitaka. Uz to preporučuje se unos manje količine tečnosti nakon zagrijavanja kako bi se nadomjestila potrošena tečnost iz organizma znojenjem.

Od jako važnog dobrog odabira i tempiranja obroka prije utakmica, čak i veću važnost imaju obroci nakon ekstremnih fizičkih izazova kakve nosi 90 minuta igranja fudbala. Izuzetno velika potrošnja kalorija omogućava nešto slobodniji odabir namirnica nakon utakmice gdje su dozvoljene i one «manje zdrave» poput pizze i slično.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *