HOĆE LI POČETI TRANSFERI I U DJEČIJEM FUDBALU? Roditeljima se vraća dio novca koji su ulagali?

Škole fudbala ili klubovi koji ubuduće budu primali nove članove mogli bi plaćati određenu naknadu ranijem klubu djeteta koje stiže u njihove redove. Ovo je inicijativa jednog dijela škola fudbala u Sarajevu koja je proslijeđena Fudbalskom savezu Kantona Sarajevo (FSKS), kako bi se školama nadoknadilo ulaganje u razvoj djeteta koje je bilo njihov član.

Još nema detalja, ali ako do toga dođe, bila bi to prva odluka takve vrste kada se radi o dječijem uzrastu.

U nedavnoj izjavi za Avazov Sport Emir Čolpa, generalni sekretar FSKS, izjavio je da se tek razmišlja o takvoj mogućnosti. Unutar FSKS postoji komisija za omladinski fubal, ali ona, čini se, zasad nije odlučivala o ovom pitanju.

– Smatramo da se na neki način trebaju zaštititi škole fudbala, ali, nažalost, pravila to ne dozvoljavaju s obzirom na to da naknadu za treniranje imaju klubovi za djecu koja su kod njih trenirala od navršenih 12 godina. Pošto je puno škola gdje djeca treniraju i do 12. godine, klubovi su nama podnijeli inicijativu i to je na razmatranju u Nogometnom savezu BiH. Inicijativa je da se osigura neka simbolična naknada, a hoće li to proći, ne mogu reći. Ako prođe, onda bi se tek govorilo o tehnici, je li to naknada prilikom izdavanja ispisnice ili kada igrač negdje kasnije potpiše ugovor – objasnio je Čolpa.

Samo po sebi se nameće pitanje je li potrebno plaćati naknadu kada upravo porodice polaznika finansiraju aktivnosti djece. Odnosno da li bi roditelji trebali dobiti spomenutu finansijsku naknadu?

50 konvertibilnih maraka (oko 25 eura) je, prema nekim procjenama, prosječna cijena mjesečne članarine za djecu u školama fudbala

– Nisam upoznat s tom inicijativom, pa ne mogu detaljnije govoriti. Ipak, mislim da je nemoguće da neko plaća članarinu, a onda plaća neku odštetu. Ako neko ima ugovor, koji je potpisan s roditeljima, pa ulažemo u dijete i roditelji ništa ne plaćaju, onda je to druga stvar – smatra Elmir Behlulović, nekada prvotimac Sarajeva koji zajedno s Muamerom Dalipagićem vodi Školu fudbala Bambinosi.

– Mi djecu učimo prvim koracima i kada dođu na neki određeni nivo, samo ga uzmu veći klubovi bez kontaktiranja s nama. Nisam ja protivnik da djeca idu u bolje i veće klubove, ali trebalo bi se nešto i toj školi priznati kako bi mogla nastaviti i dalje proizvoditi igrače za veće klubove. Niko se tu neće obogatiti, ali to bi bila neka satisfakcija za rad – mišljenja je Mirzet Alagić, bivši fudbaler Željezničara, koji je danas vlasnik Škole fudbala Dar.


Nisam upoznat s tim da će se plaćati takve stvari, ali se pribojavam da će to opet biti na teret roditelja. Jednostavno se može reći, možeš dijete dovesti u novi klub, ako izmiriš odštetu prema ranijem. A čovjek je onda kao roditelj primoran da plati ako želi da njegovo dijete napreduje, a mnogi i sada teško uspijevaju podmiriti sve obaveze kada dijete trenira – navodi jedan do roditelja, koji nije htio da se njegovo ime spominje.

– Ono što je očigledan problem škola fudbala u Sarajevu su potezi Željezničara i Sarajeva, jer se djeca dovode zbog masovnosti i u ova dva kluba, kako bi se naplatilo što više članarina. Nije više najboljim sarajevskim klubovima prioritet talent, već se radi o broju djece. Tako se na Grbavici može vidjeti da u gotovo nemogućim uvjetima, u velikoj gužvi, rade po četiri generacije na jednom terenu s umjetnom travom – piše Avazov Sport.

FIFA PRAVILA. U aktima Svjetske fudbalske federacije (FIFA) djeca do 12 godina se ne spominju kao igrači, pa je tako nejasno koje bi uporište odluka FSKS mogla imati. Klubovi ili škole fudbala, imaju pravo na naknadu za treniranje, ali se ona računa tek oD navršene 12. godine djeteta. Osim toga, nagrada se isplaćuje tek kada igrač potpiše profesionalni ugovor.(fudbaltalent.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *