U “DINAMU” SAMO PO JEDNOJ STVARI prepoznaju da li je dijete talent ili ne – evo koja je ta 1 STVAR!U nedavnom vrlo zanimljivom razgovoru za web stranicu Škole GNK Dinamo, trener juniora Andrej Mioković, između ostalog, otkrio je i tajnu kako stručnjaci «Modrih» procjenjuju koje dijete ima talenta više od drugih…

Kad i kako prepoznati budućega darovitog igrača, u kojem stupnju nogometnoga razvoja možemo naslutiti je li riječ o budućoj zvijezdi?

– Talent prepoznaš, mislim da tu nema greške. Ne znamo kako će se razvijati, ali smisao za igru vidiš. Ako netko ima izrazit smisao za igru, a ove ostale stvari lošije, može postati igrač. Ako su ove stvari bolje, a smisao mu je slab, teško će biti igrač. Može se i u zagićima nešto vidjeti. Smisao za igru najviše se vidi kroz neku suradnju. Recimo, kod zagića, svi idu tamo gdje je lopta, a on se malo odvoji sa strane. Ako ne dodaje loptu u noge, nego između dvojice igrača gura malo u prostor… To je već neki smisao.

DA LI STE ZNALI OVO? Evo kako “Ajax” procjenjuje ko je najveći talenat među mladim igračima!

Interesantni su i njegovi odgovori na pitanje o ravnoteži između imperativa rezultata i obaveze razvoja mladih igrača. Dolaze li treneri mlađih kategorija katkad u situaciju da «jedno pobija drugo»?

– Molim?! Ne vidim zašto. Zašto postavljati situaciju na način «ili igramo na rezultat ili razvijamo igrača». Pa, mi ga razvijamo i usmjeravamo, a ako to pametno radimo i istrpimo neke pogreške, to će u konačnici donijeti rezultat. Pa, ne učiš ga da radi nešto što – neće donijeti rezultat…

– Možete vi možda nekoga istrpiti nauštrb kratkotrajnog rezultata, ali trpite ga zato što je kvalitetan. No, «trpjeti» ne znači da će on igrati cijelo vrijeme. Nije loše da igrači osjete podršku, ali i da osjete klupu. Neka nauče da neće sve ići tečno, ni u životu niti u nogometu, volio bih da negdje malo zagrizu. Ovako, misleći da su standardni, možda uđu u kolotečinu. Dakle, ne mislim da se jedno kosi s drugim. Ako igrača pripremaš, usmjeravaš, tražiš da radi prave stari u napadu, u obrani, tranzicijama, ne vidim zašto bi se to kosilo s rezultatom. Mi ih obučavamo, usmjeravamo, učimo ih da igraju u svim fazama i da su odgovorni, disciplinirani. Ako se to sve posloži, mislim da to sa sobom donosi i rezultat i njihov razvoj.

Je li bolje kroz cijelu piramidu nogometne škole koristiti jedan sistem u kojem igrači od ranih dana usvajaju određene automatizme ili je bolje razvijati se izvan kalupa i tako dobiti širinu?

– Mislim da kalup nije dobar, pogotovo ne u razvoju. Dobro je da mladi igrači dobiju širinu kroz različite sustave. Mora se razvijati mašta, kreacija. Ja moram znati da će on biti zadnji vezni, «osmica» ili centralni napadač, ali radi širine nije loše da prođe i poziciju stopera, da vidi i osjeti kako stoper razmišlja. Recimo, nekoga u nekom klubu stavite na stopera i on je stoper od zagića do juniora i nije prošao ni jednu drugu poziciju osim stoperske. Mislim da je to pogrešno. U redu, do juniora se mora isprofilirati, mora imati jednu klasičnu standardnu poziciju i da još dvije zna igrati. Mislim da u zagićima i limačima mora proći sve pozicije. Uzmimo banalan primjer. Stalno igraš lijevo krilo pa dođeš u momčad u kojoj igra Cristiano Ronaldo… I što onda? Sve dok je on u klubu, ti nećeš igrati?

NOGOMETNA ŠKOLA DINAMO: Mjesto gdje su stasali Luka Modrić i mnogi drugi

(fudbaltalent.com)

One Comment on “U “DINAMU” SAMO PO JEDNOJ STVARI prepoznaju da li je dijete talent ili ne – evo koja je ta 1 STVAR!”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *