NOGOMETNA ŠKOLA DINAMO: Mjesto gdje su stasali Luka Modrić i mnogi drugi

Jedan od najpoznatijih klubova kod nas, kada je u pitanju razvoj mladih igrača je GNK «Dinamo» iz Zagreba.

Neki od istaknutijih igrača koji su bili polaznici Dinamove nogometne škole kroz prošlost su: Branko Zebec, Branko Režek, Vladimir Čonč, Luka Lipošinović, Tomislav Crnković, Josip Šikić, Dražan Jerković, Mladen Ramljak, Marijan Novak, Marijan Čerček, Velimir Zajec, Zlatko Kranjčar, Marko Mlinarić, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Dario Šimić, Igor Bišćan, Boštjan Cesar, Eduardo da Silva, Niko Kranjčar, Luka Modrić, Vedran Ćorluka, Dejan Lovren, Milan Badelj, Šime Vrsaljko, Andrej Kramarić, Mateo Kovačić, Tin Jedvaj, Alen Halilović, Ante Ćorić, Josip Brekalo…

Odluka o osnivanju prve nogometne škole pod nazivom «Hitrec-Kacian» je donesena 27.12.1967. godine, a u službenoj klupskoj reviji pisalo je:

– U nastojanju da unaprijedi rad s podmlatkom NK Dinamo je osnovao pionirsko-omladinsku nogometnu školu, kojoj je dat naziv Hitrec-Kacian u znak pažnje prema ovim velikanima našeg nogometa. Odluka o tom donijeta je na godišnjoj skupštini kluba i na svojoj prvoj sjednici novi upravni odbor donio je i odluku da se za potrebe škole otvori poseban žiro-račun, odnosno da se sredstva školskog fonda tretiraju odvojeno i koriste isključivo za poslovanje škole.

Ranih 1980-ih Dinamo je počeo organizirano raditi s djecom već od 6. godine života (otvorena škola). Sve to sigurno je dalo velike rezultate klubu, u nogometnoj školi stasali su svjetski poznati igrači poput Zvonimira Bobana i Roberta Prosinečkog.

Luka Modrić

Kroz posljednje godine 20. stoljeća veliki pogon od preko 350 mladih nogometaša svih uzrasta vodili su i učili bivši istaknuti nogometaši Dinama, poput Džemala Mustedanagića, Fahrije Dautbegovića, Stjepana Lamze, Stjepana Deverića, Zdenka Kobešćaka, Marka Mlinarića, Krasnodara Rore…

Ulaskom u 21. stoljeće dolazi do modernizacije nogometne škole i uspon u neslućene visine. Ozbiljni početak ustrojavanja Nogometne škole počeo je s Božidarom Šikićem kad se dodatno intenzivirao rad s mladima. Ipak, dizanje kvalitete na vrhunski europski nivo krenuo je dolaskom Romea Jozaka na mjesto direktora škole, 2007. godine. Rad u školi organiziran je tako da svaka kategorija ima svoje trenere, a zajednički im je cilj osposobiti što više darovitih igrača za prvi sastav. Sve dobne kategorije postižu zapažene rezultate, juniori i kadeti nižu uspjehe u prvenstvu Hrvatske, Hrvatskom kupu, kao i na istaknutim međunarodnim turnirima.

Danas se strategija razvoja Nogometne škole realizira kontinuirano i prema zacrtanim smjernicama u programu rada, s naglaskom na afirmiranje Nogometne škole Dinamo i izvan granica Republike Hrvatske. To se postiže sustavnim i znanstveno utemeljenim radom te odlaskom na razne konferencije o sportu i prezentacijom Nogometne škole kroz stručne radove, sudjelovanjem na međunarodnim i domaćim turnirima u svim dobnim kategorijama, kao i trening kampovima koji se odvijaju izvan granica države. Kampovi su se proteklih godina održavali u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Bosni i Hercegovini…

U sklopu Nogometne škole Dinamo postoji i ”otvorena škola” namijenjena reakreativnom nogometu za djecu, a broj polaznika je svake godine otprilike 150. Također, svake sezone mlade momčadi iz Dinamove otvorene škole sudjeluju na raznim natjecanjima i turnirima, a najbolji polaznici imaju priliku postati redovni polaznici nogometne škole Dinamo.

Više informacije možete naći na web stranicama Škole.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *