ŠKOLA FUDBALA BAMBINOSI OSNOVALA FUDBALSKI KLUB: Nazvali ga po slavnom vođi ustanka protiv Rimljana

U krcatom amfiteatru Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu preksinoć je upriličena promocija novog kolektiva na sportskom bh. nebu – Fudbalskog kluba Baton.

Klub je dobio ime po slavnoj ličnosti iz prošlosti, Batonu Dezitijatu, pripadniku autohtonog ilirskog naroda, porjeklom iz centralne Bosne koji je 6. godine Nove ere podigao jedan od najvećih ustanaka protiv Rimskog carstva. Baton je imao sve karakterne osobine koje su potrebne jednom sportisti, a to su istrajnost, hrabrost i borbeni duh. Bio je pravedan i cijenjen čak i od Rimskog imperatora, bez obzira što je bio na suprotnoj strani.

Klub je osnovala Škola fudbala Bambinosi, poznata po uspješnom radu sa omladinskim kategorijama. Počinje se takmičiti od najnižeg ranga takmičenja, Kantonalne lige Sarajevo, a konačni cilj u godinama što dolaze je, naravno, Premijer liga BiH, javlja SportCENTAR.

Škola Bambinosi trenira sa mališanima do 15 godina, mnogi od njih pokazali su izuzetan nogometni talenat, stoga je logičan korak bio osnivanje kluba koji bi se takmičio na seniorskom nivou.

Pošto ove godine imamo prvu generaciju koja je došla do te starosne granice, odlučili smo preuzeti odgovornost i napraviti klub kako bi mogli nastaviti sa treninzima i za starije kategorije, uključujući i prvi tim, ističe predsjednik Bambinosa Elmir Behlulović, inače bivši igrač Sarajeva.

Trener Fudbalskog kluba Baton je Amir Misimović Šifto, a igrački kadar se ne bi trebao crpiti samo iz vlastite škole.

– Naša namjera je dati priliku mladim igračima koji su željni igre i uspjeha i koji imaju velike ambicije. Selektirat ćemo najbolje iz BiH i pokušati obezbijediti uslove da mogu napredovati. Također, nećemo se rukovoditi onom krilaticom da je važno učestvovati. Naš moto je – igramo da pobijedimo, navodi predsjednik FK Baton Muamer Dalipagić, također nekadašnji član bordo kluba.

Promociju novoosnovanog fudbalskog kolektiva uveličale su večeras svojim prisustvom brojne legende sarajevskog i bh. nogometa, kao i druge poznate ličnosti.

(FudbalTalent.com/SportCENTAR)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *