Šta dolazak novog vlasnika iz Vijetnama ZNAČI ZA MLADE IGRAČE FK “SARAJEVO”?

U petak, 08.03.2019. u održana je press konferencija u Svečanom salonu Svetozar Vujović u prostorijama Kluba u ul. Maršala Tita 38/b povodom promjene većinskog vlasnika upravljačkih prava FK Sarajevo. Prisutnima su se u ime kolektiva FK Sarajevo obratili Generalna direktorica Sabrina Buljubašić i predsjednik Upravnog odbora Senad Jahić.

Većinski vlasnik upravljačkih prava Fudbalskog kluba Sarajevo, Vincent Tan donio je odluku o prodaji većinskog dijela upravljačkih prava investitoru iz Vijetnama – g. Nguyen Hoai Namu i PVF-u (VIETNAM FOOTBALL DEVELOPMENT AND INVESTMENT FUND).

Realizacijom kupoprodaje Vincent Tan zadržava 30% upravljačkih prava, dok 60% pripada novim investitorima.  Sa preostalih 10% raspolažu bh. investitori.

SABRINA BULJUBAŠIĆ: “Nam je tu od prošle godine i prati kompletan rad kluba i ova promjena neće biti velika, u suštini mi svi radimo kolektivno i dosta stvari  radili smo zajedno sa Nadzornim organom, Upravnim odborom i menadžmentom. Mislim da neće biti značajne promjene u menadžmentu jer su jako zadovoljni i da se klub u posljednjih godinu dana dosta promijenio pozitivno, te da se to vidi na terenu i van terena”.

PVF je profesionalna, savremena fudbalska akademija fokusirana na razvoj i ulaganja u fudbal koja sarađuje na globalnom nivou sa velikim fudbalskim imenima i klubovima. PVF je najveća privatna korporacija u Vijetnamu. Tehnički direktor PVF-a je svjetski poznato ime u svijetu fudbala Philippe Omar Troussier, bivši francuski fudbaler, a trenutno menadžer i trener. Tokom karijere vodio je timove poput reprezentacije Japana, Obale Slonovače, Nigerije, Južne Afrike i Burkine Faso.

Jedan od savjetnika PVF-a je i bivši fudbaler Manchester Uniteda, a danas uspješni trener Ryan Joseph Giggs.Fudbalski klub Sarajevo treba biti integrisan u mrežu klubova koja će naknadno biti kreirana u cilju ostvarivanja dodatnih benefita, što se odnosi na razmjenu igrača i korištenje resursa kojima Klub trenutno raspolaže djelimično ili nikako.

SENAD JAHIĆ:Na sportskom segmentu neće doći do promjena, ali je ovo korak naprijed da idemo još bolje i perspektivnije.  Možemo vidjeti budućnost i prosperitet jer imaju dobre i kvalitetne igrače širom Evrope i svijeta i to moramo iskoristiti. Namova korporacija se bavi sportom u Vijetnamu i omladinskim pogonom. Imat ćemo mogućnost razmjene sa njihovom akademijom i što se tiče toga može biti samo bolje, imaju dobre poznavaoce i dobre konekcije sa klubovima u Evropi“.

PVF posjeduje najbolji trening centar na području Azije. Akcenat je na razvoju i afirmaciji igrača i trenera. U narednom periodu, FK Sarajevo bi trebalo imati i prioritetniji pristup mladim igračima iz PVF akademije u odnosu na druge klubove koji nisu u vlasništvu PVF-a.

Prethodnih šest godina Vincent Tan bio je vlasnik većinskih upravljačkih prava Fudbalskog kluba Sarajevo. Ostvareni su brojna poboljšanja u vidu infrastrukture, poslovanja i mogućnosti za međunarodne saradnje.

Dolaskom PVF-a u upravljačke redove kluba, otvorene su dodatne mogućnosti rasta FK Sarajevo i osavremenjavanja načina poslovanja.

U narednim danima očekuje se radna posjeta vijetnamskog investitora Sarajevu.(fudbaltalent.com/fksarajevo.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *